JEFTINIJE ZA 200.000 DOMAĆINSTAVA: Nova uredba o energetski ugroženom kupcu omogućava uštedu za struju, gas i grejanje

E. B. TALIJAN

19. 03. 2022. u 10:52

SPREMNA je nova uredba o energetski ugroženom kupcu na osnovu koje će tri puta više domaćinstava moći da umanji račune za struju ili gas, kao i prvi put za toplotnu energiju. Do sada je bilo oko 70.000 korisnika ovih povoljnosti.

ЈЕФТИНИЈЕ ЗА 200.000 ДОМАЋИНСТАВА: Нова уредба о енергетски угроженом купцу омогућава уштеду за струју,  гас и грејање

Foto M. Marković

Ovo je u petak rekao pomoćnik ministra energetike, Zoran Ilić, ističući da država na ovaj način obezbeđuje preventivnu zaštitu najugroženijih građana imajući u vidu da se cene energije i energenata konstantno menjaju.

- Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca - rekao je Ilić. - Za domaćinstva sa jednim članom limit zarade trenutno iznosi 15.115, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara.

Porodicama sa šest i više članova, granica prihoda bi trebalo sa 36.338 da se podigne na više od 70.000 dinara. Svi socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Prema Ilićevim rečima, gotovo 200.000 domaćinstava steći će status energetski ugroženog kupca, a unapređeni su i kriterijumi kako bi veći broj ljudi mogao da snizi račune za električnu i toplotnu energiju. Nova uredba pomoći će, kako navodi, i poljoprivrednim domaćinstvima koja će moći da postanu korisnici pomoći u nabavci energenata i energije samo na osnovu svojih primanja, bez obzira na veličinu imanja kojim raspolažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju