Cena uglja raste – kako povećati energetsku efikasnost stana?

Novosti onlajn

20. 02. 2022. u 09:00

Ogrev i ugrejane prostorije najveća su briga tokom zime, ali i predmet razmišljanja cele godine o nabavci i samoj uštedi.

Цена угља расте – како повећати енергетску ефикасност стана?

Foto D. Dozet

Posebno je to izraženo kada se cene ogreva menjaju i idu nagore, budući da su troškovi nabavke, servisiranja, celokupnog uređenja, sve veći na mesečnom nivou. Dok su drvo za ogrev i pelet prilično porasli u vrednosnom sistemu, pa su cene u odnosu na prethodne zime značajno porasle, cena uglja je već nekoliko godina ista ili slična, ali se i dalje razmišlja o tome na koje načine se sve može uticati na to da energetska efikasnost stana, kuće, poslovnih prostorija, bude veća, što donosi i topliji prostor i uštedu da godišnjem nivou.

Od čega zavisi cena uglja?

Kao što je već i napomenuto, poslednje dve do tri godine cena uglja se nije menjala, a kakve su naznake to se verovatno neće ni događati u narednom periodu. Međutim, od vrste samog uglja zavisi i to kolika će cena uglja biti, da li visoka ili prilično niža. Najjeftinija vrsta kod nas jeste „sirova kolubara“ za koji se po toni odvaja oko 7000 dinara, dok je nasjkuplji „kameni ruski ugalj“ sa cenom od skoro 23 000 dinara za tonu. Cena uglja se može u određenoj meri menjati i zbog prevoza, jer kada se daleko prevozi, onda je i cena na kraju nešto viša. Procene kažu da za dom od oko 60 kvadrata, koji je energetski obezbeđen u smislu izolacije, potrebno je oko 4 tone uglja. A kako se sve može postići energetska efikasnost?

Sobna vrata kao deo unutrašnje izolacije

Sa strane gledano, sobna vrata imaju funkciju jedino u odvajanju prostorija jednih od drugih, pružajući svakoj od njih intimniju atmosferu i fizičku podvojenost. Međutim, u određenim situacijama je od presudne važnosti da sobna vrata budu sasvim funkcionalna zbog zadržavanja toplote. To najpre važi za kuće i stanove gde se ne greju sve prostorije, već pojedine, pa da ne bi toplota bespotrebno odlazila na sve strane, bitno je da sobna vrata ne propuštaju tako lako hladan vazduh iz drugih prostorija. Ovde veliku ulogu imaju i sami pragovi, koji dopunjuju izolaciju. S druge strane, kada imate sistem podnog grejanja, bitno je da sobna vrata nemaju pragove i potpuni vakum, jer tako onda postižete kruženje vazduha koji čini da u svim prostorijama temperatura bude jednaka, bez obzira na podešavanja termostata u svakoj prostoriji.

Roletne prave razliku

Kada imate urednu i kvalitetnu stolariju, u smislu spoljašnjih vrata, prozora, kada je postavljena izolacija unutrašnja i spoljašnja u vidu fasade, poslednji korak koji je potrebno uraditi jeste postavljanje roletni. Roletne su vrlo važne u više pravaca. Tokom hladnih noći one sprečavaju kondenzaciju, do koje dolazi u velikoj meri kada ne postoje, pa se voda sliva niz prozore i zidove ispod njih, budući da se na samom staklu sudaraju s jedne strane visoka temperatura u plusu, a s druge strane temperatura u minusu. Usled svega ovoga, obezbeđuje se neprodiranje vazduha iz jedne u drugu sredinu, čime dolazi i do manje potrebe za loženjem, pa se tako na dnevnom nivou štedi ogrev, koji dalje na mesečnom i godišnjem nivou označava ozbiljnu novčanu uštedu.

Svako ulaganje u energetsku efikasnost stana/kuće, predstavlja trenutno veće ulaganje koje se dugoročno isplati i ostvaruje daleko veće uštede nego što je to jednokratno ulaganje, te o tome valja uvek misliti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)