DIREKTORKA MMF: Ne postoji model digitalne valute koji odgovara svima

Tanjug

09. 02. 2022. u 16:59

ČINjENICE koje proizilaze iz iskustava sa prvim lansiranim digitalnim valutama centralnih banaka (CBDC) širom sveta ukazuju na to da ne postoji model koji odgovara svima, proručuje direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

ДИРЕКТОРКА ММФ: Не постоји модел дигиталне валуте који одговара свима

Foto AP

Prema procenama MMF-a, trenutno oko 100 zemalja razmatra projekte CBDC, navodi se u studiji Fonda objavljenoj danas, u kojoj su izloženi primeri šest zemalja, među kojima su i Kina, Švedska i Bahami, u kojima je digitalni novac već u opticaju ili je u naprednoj fazi testiranja, prenosi Rojters.


Predstavljajući ovaj izveštaj, generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da kao glavni zaključak iz početnih iskustava proističe to da treba naučiti lekcije.

Ako su CBDC dizajnirane „promišljeno“, one bi, kako je navela, potencijalno mogle da obezbede veću finansijsku optornost, da olakšaju ljudima pristup uslugama bankarskog tipa i da smanje troškove opticaja novca.

Digitalne valute centralnih banaka bi, takođe, trebalo da budu bezbednije u odnosu na „kripto sredstva koja nemaju zaleđinu i koja su inherentno volatilna“, kao i u odnosu na bolje regulisane „stejbl koine“ koji su generalno povezani sa nekom fijat valutom (tj. valutom koja nije podržana nekom fizičkom robom poput zlata ili srebra, već iza nje stoji država).

Georgieva je kao prvo navela da nijedan model CBCD "ne odgovara svima“, a kao drugo je istakla da je prilikom modelovanja nacionalne digitalne valute najvažnije razmatranja finansijske stabilnosti i privatnosti, pri čemu treba napraviti balans između razvoja dizajna, s jedne strane, i politike, s druge strane.

- Ovo su tek počeci digitalnih valuta centralnih banaka i ne znamo koliko će daleko i koliko će brzo to ići - zaključila je Georgieva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)