ŠTEDNJA VIŠE OD 104 MILIJARDE: Prema podacima NBS, čuvanje domaće valute isplativije nego čuvanje deviza

B. Ca.

03. 02. 2022. u 10:06

ŠTEDNjA stanovništva je nastavila da raste i prethodne godine. Dinarska je povećana za oko 12 procenata i krajem decembra je iznosila 104,2 milijarde dinara, što je njen novi najviši nivo. Kako je poslednji izveštaj NBS pokazao, u domaćoj valuti štednja je i dalje isplativija od devizne.

ШТЕДЊА ВИШЕ ОД 104 МИЛИЈАРДЕ: Према подацима НБС, чување домаће валуте исплативије него чување девиза

Foto Novosti

U proteklih devet godina dinarska štednja je povećana gotovo šest puta, što je skok od 86,3 milijarde dinara. Polovina ukupnog rasta u ovom periodu - 43,1 milijardu dinara građani Srbije ušparali su poslednje tri godine.

- I devizna štednja u istom periodu beleži rast, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 12,7 milijarde evra krajem 2021. godine - kažu u NBS. - To je povećanje od 59,2 odsto. Štednja stanovništva je nastavila da raste uprkos produženoj pandemiji praćenoj eskalacijom globalne energetske krize i inflaciji. Analiza isplativosti štednje, za period od decembra 2012. do decembra 2021. godine, potvrdila je da je bolje štedeti u domaćoj valuti.

Građani koji su sačuvali dinare, na ulog od 100.000 dinara, oročenih na godinu dana i zanavljanih devet godina, na kraju perioda oročenja u decembru 2021. godine dobili su oko 300 evra više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Dinarski štediša, koji je od decembra 2020. štedeo u domaćim parama, na ulog od 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2021. oko 1.300 dinara više od onog koji bi u istom periodu oročio protivvrednost tog iznosa u evrima.

ČVRSTE VALUTE SKORO BEZ KAMATE

Na veću isplativost dinarske štednje uticala je monetarna i fiskalna stabilnost u dužem periodu, relativno stabilan kurs dinara, visok nivo deviznih rezervi, NPL na niskom nivou, umeren nivo javnog duga - kažu u NBS. - Kamatne stope na štednju u dinarima relativno su više nego na štednju u evrima, a osim toga, dok se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, na štednju u evrima je 15 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri