PROSEČNA PLATA ĆE BITI 900 EVRA: Ministar Mali o velikim ekonomskim planovima za naredni period

Novosti online

02. 02. 2022. u 15:50

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo". Osvrnuo se na ekonomski rast Srbije, kao i investicije i životni standard građana.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ЋЕ БИТИ 900 ЕВРА: Министар Мали о великим економским плановима за наредни период

Foto: Printscreen/Hepi

Kako je rekao, u decembru prošle godine prosečna plata iznosila je preko 600 evra, a planovi za 2025. godinu jesu još veće plate i penzije, kao i prosečna plata od čak 900 evra.

Preko milion mladih će dobiti 100 evra

- Počeli smo obećanje koje smo dali, ispunjavamo i u dinar i u dan. Juče smo isplatili 340.000 građana, danas ćemo 360.000, a ostali će novac dobiti sutra, u roku od tri dana, kao što smo i rekli. Preko milion mladih se prijavilo, prijava je bila za one od 16 do 29 godina. Mislim da se svako ko je mogao i želeo da se prijavio. Stvorili smo nešto što su ljudi i tražili - rekao je Mali.

- Oni će taj novac potrošiti u Srbiji. To je važno i za našu ekonomiju - objasnio Mali.

Srbija je prva u stopi rasta ekonomije u Evropi u doba najveće krize

- U trećem kvartalu prošle godine, stopa nezaposlenosti bila je 10.4 odsto, na nivou one iz 2019. godine. Sačuvali smo fabrike i pogone, spasili radna mesta. Prošle godine imali smo jedan od najvećih stopa rasta u Evropi 7.5 odsto. Mi smo prvi u Evropi. Aktivnim, brzim i ekonomskim merama uspeli smo da održimo privredu. Srbija je prva u stopi rasta ekonomije u Evropi u doba najveće krize, pa to se nikada nije desilo. Apsolutno smo ostvarili uspeh - rekao je Mali.

- Prošle godine 3.9 milijardi evra stranih direktnih investicija je ušlo u Srbiju. Imamo više investicija od svih zajedno zemalja u regionu. Stvorili smo kredibilitet i poverenje među svima koji žele da investiraju. Prvi smo imali sve respiratore, prva zemlja u Evropi koja je nudila sve 4 vakcine. Svako obećanje smo ostvarili. Zato se stalno otvaraju fabrike, Vučić je sam otvorio 250 fabrika. 2012. godine smo imali stopu nezaposlenosti 25.9 odsto. Svaki četvrti u Srbiji nije imao posao, danas 10.4 odsto. Borimo se za svako novo radno mesto, za svakog građanina da nađe posao. To je primer odgovorne ekonomske politike i kako država treba da pokaže svoju snagu u doba krize. To je Srbija i uradila. Pre dva, tri dana otvoren je još jedan auto-put. Nikada više para nismo investirali u brze saobraćajnice, auto-puteva... Trenutno imamo 10 auto-puteva i 10 saobraćajnica koje se grade - rekao je Mali.

- Naša politika je veoma jasna - da onim što radimo podižemo standard građana Srbije. Da podižemo plate i penzije. Kada imate argumente lakše je razgovarati o tome - rekao je Mali.

2025. godine biće prosečna plata 900 evra

- Kada je monetarna politika u pitanju, vama je kurs stabilan, a vi mi recite poslednjih sedam, osam godina koliko je kurs stabilan. Ako pogledate udeo u BDP-u sa 79 doveli smo ga na 52 i dalje ćemo ga smanjivati. Potpuno smo stabilni, nemamo problem sa dugovima, čak vraćamo stare dugove. Semafor je takav gde piše njihov i naš rezultat, a rezultat je neuporediv. Iz godine u godinu povećavamo prosečne plate. Niko nije Vučiću verovao 2019. godine da će biti prosečna plata 500 evra. Sada u decembru naša prosečna plata već prešla 600 evra. U decembru 2025. godine biće 900 evra prosečna plata. Prosečna penzija takođe raste - rekao je Mali.

- Srbija je za primer u mnogim oblastima. Ima rizika, ali kada verujete u ono što radite i imate znanja koje vam je neophodno, onda napredujete. Prvi put Srbija pomaže i privatnom sektoru. Teško je bilo, ogromna je kriza i pandemija je na nas uticala. Predsednik i ja se dosta dugo poznajemo i ima jedna tajna, a to je da nekako uvek imamo neku rezervu. Ono što Vučić kaže i Ana za mene je apsolutni prioritet. Kada imate dobre projekte, novac pronađete. Projekti koji doprinose kvalitetu života i ekonomiju, moj posao je da ga pronađem. Uprkos pandemiji, mi smo malo iznad 30 milijardi evra duga. Imamo kredit koji uzimamo, dugoročne projekte finansirate dugoročnim kreditom. Kako imate efekte, tako vraćate kredit - rekao je Mali.

BONUS VIDEO: PRED SRBIJOM NOVI AUTO-PUTEVI I PRUGE - Pogledajte šta nas očekuje u ovoj godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju