JEDNIM POSTUPKOM SVI BI BILI OBEŠTEĆENI: Još nije poznato da li će institut kolektivne tužbe biti u Nacrtu zakona o parnicama

E. B. T.

27. 01. 2022. u 16:28

POTROŠAČI u našoj zemlji i dalje su bez kolektivne tužbe, značajnog pravnog mehanizma kolektivne zaštite i neizvesno je da li će on biti sadržan u novom Nacrtu zakona o parničnom postupku.

ЈЕДНИМ ПОСТУПКОМ СВИ БИ БИЛИ ОБЕШТЕЋЕНИ: Још није познато да ли ће институт колективне тужбе бити у Нацрту закона о парницама

Foto Z. Jovanović

Ovaj instrument omogućava da se u jednom postupku obeštete potrošači čija su prava povređena i kazni trgovac, proizvođač ili pružalac usluge koji je to učinio.

Polovinom prošle godine Nacrt zakona o parničnom postupku povučen je zbog brojnih zamerki stručne javnosti, i još nije poznato dokle se stiglo sa izradom novog predloga, niti da li je u planu da se u njega uključi i institut kolektivne tužbe. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) godinama pokušava da se izbori za ovaj pravni mehanizam.

- To je izuzetno značajno kada građanima pojedinačno nije isplativo da sami pokreću i vode sudske postupke koji traju dugo i neizvesni su - objašnjava Nikica Jovanović iz NOPS.

- Ukoliko su ponašanjem trgovca, proizvođača ili bilo koga drugog, povređena prava više potrošača, u jednom postupku bi kolektivni interes mogao da bude zaštićen. Cilj je da epilog bude takav da se svi oštećeni potrošači obeštete, a da se kazni onaj ko je povredio njihova prava.

Sada potrošači ne mogu da budu obeštećeni, a ni trgovci ili proizvođači nisu kažnjeni ukoliko povređuju prava građana.

- Kada mi kao organizacija pokrenemo kolektivnu zaštitu to sada ide kao upravni postupak koji vodi Ministarstvo trgovine - objašnjava Jovanovićeva.

- Tu građani ne mogu da budu obeštećeni, a trgovcu ili proizvođaču se samo naloži da ne čini radnju koja povređuje interes potrošača, na primer da povuče određeni proizvod sa rafova i tu se priča završava. Kako s jedne strane nema adekvatne sankcije, a s druge nema obeštećenja potrošača, onda se tu otvaraju vrata da se krše odredbe o zaštiti potrošača.

Foto Shutterstock

Kako stvari stoje sad, morao bi da se menja postojeći Ustav. Tako je još 2012. godine procenio Ustavni sud. Kako je objašnjeno tada, Zakon o parničnom postupku u delu zaštite kolektivnog interesa nije precizan, pa uvođenje kolektivnih tužbi ne bi bilo u skladu sa Ustavom Srbije.

MINISTARSTVO PRAVDE ĆUTI

POMOĆNICA ministra Višnja Rakić nedavno je izjavila da NOPS često insistira na kolektivnoj tužbi i da Ministarstvo trgovine nema ništa protiv uvođenja tog pravnog mehanizma, ali da o tome odlučuje Ministarstvo pravde. Upravo na toj adresi smo pokušali da saznamo da li će se ovaj pravni instrument naći u novom Nacrtu zakona o parničnom postupku, ali nismo dobili odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega