NIJE SVAKOJ VEKNI CENA "NA LEDU": Potrošači u nedoumici koje su osnovne namirnice zaštićene uredbom

E. B. T.

24. 01. 2022. u 07:03

NACIONALNOJ organizaciji potrošača Srbije (NOPS) poslednjih dana više građana je javilo da ne poštuju svi uredbu Vlade, prema kojoj hleb od brašna tip 500, poznat pod nazivom "sava", ne može da košta više od 46 dinara.

НИЈЕ СВАКОЈ ВЕКНИ ЦЕНА НА ЛЕДУ: Потрошачи у недоумици које су основне намирнице заштићене уредбом

Foto A. Stevanović

Kupci su ukazivali na konkretnu veknu jednog proizvođača, koja je naplaćena 109,85 dinara. Kako "Novosti" saznaju, ona spada u specijalne vrste hleba i po sastavu i po načinu pripreme, jer se peče u posebnim pletenim korpicama i njena maksimalna cena nije ograničena. Potrošači misle da se Vladina mera odnosi na svaki beli hleb, ali ona važi samo za jednu vrstu koja je napravljena od brašna tip 500, vode, kvasca i soli.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je jedan od ciljeva uredbe bio da se spuste marže trgovinskih lanaca koje su visoke za hleb i kreću se od 50 do 100 odsto.

- Ograničena cena vekne je obezbeđena zahvaljujući interventnim količinama brašna iz Robnih rezervi za proizvođače, spuštanju trgovačke marže i povraćaja na pet odsto - objašnjava Pralica.

- Samo jednu vrstu hleba je država zaštitila. To je vekna od pola kilograma, napravljena od brašna tipa 500, vode, soli i kvasca i jedino za nju je propisano da može maksimalno da košta 46 dinara. Za svaku drugu vrstu hleba, koji ima bilo koji drugi dodatak, cena se slobodno formira.

Foto Novosti

On ukazuje i da su se pekari obavezali da proizvedu 30 odsto vekni, koje se u narodu zovu "sava".

- U velikim trgovinskim lancima i zanatskim pekarama poštuje se taj procenat - ističe Pralica.

- U malim prodavnicama, samostalnim trgovinskim radnjama se još više ovog hleba prodaje, polovina ili čak 100 odsto, jer neki samo tu vrstu imaju u ponudi.

Niko od proizvođača se, kako ističe, ne žali. Prva tura preuzimanja brašna po subvencionisanoj ceni iz Robnih rezervi počela je u decembru. Pralica navodi da je to na bazi tromesečne potrošnje i da proizvođači preuzimaju sukcesivno, kako troše. Druga tura prijava trebalo bi da počne u februaru. Neki proizvođači nisu znali, pa su zakasnili sa prijavljivanjem, zato sada čekaju novi krug.

PECIVO NEĆE POSKUPLjIVATI

POTROŠAČI strahuju da bi ograničavanje cene vekne "sava" moglo da utiče na poskupljenje peciva, ali za sada nema bojazni da će se to desiti.

- Nema najava da će u narednom periodu da raste cena tih proizvoda - kaže predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

- Krajem prošle godine je bilo poskupljenja i to je to. Od marta očekujemo i da padne cena pšenice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja