GORIVO TEK DINAR I PO JEFTINIJE: Kretanje sirove nafte na globanom tržištu odloženo se odražava na pumpama

E. B. T.

18. 12. 2021. u 11:00

BENZIN i dizel na srpskim pumpama pojeftinili su u proseku za 1,45, odnosno 1,22 dinara. Ovaj trend, veoma blagog pada, koji je zabeležen od 22. novembra do 13. decembra, nastavio se i u ovoj nedelji. Auto-gas je u istom periodu poskupeo za 1,24 dinara.

ГОРИВО ТЕК ДИНАР И ПО ЈЕФТИНИЈЕ: Кретање сирове нафте на глобаном тржишту одложено се одражава на пумпама

Foto Tanjug

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ističe da se naša zemlja, u odnosu na okruženje, nalazi na istoj ili sličnoj poziciji po cenama goriva kao i ranije. Taj redosled se, kako navodi, retko menja, a sve države su isto osetljive na globalna kretanja cena nafte i derivata, koje se odloženo manifestuju u maloprodaji.

- Prosečna cena benzina u regionu je 13. decembra bila 1,35 evra po litru, a u Srbiji je bila 3,37 odsto viša od toga - navodi Mićović. - U zemljama u okruženju dizel je tada u proseku koštao 1,31 evro, a kod nas je bio 11,67 procenata više. Cena auto-gasa je bila 0,77 evra, a u Srbiji je bio skuplji 11,82 odsto.

On objašnjava da je raspon u cenama kod dizela i auto-gasa tako veliki jer su kod nas takse i akcize za ova goriva veće, dok su za benzin umerenije, pa je time i razlika u odnosu kretanja u regionu manja.

Prema podacima od 13. decembra, skuplji benzin od Srbije imali su Grci, Albanci i Hrvati, koji su plaćali od 1,47 do 1,74 evra po litru. U našoj zemlji cena je bila 1,40 evra. Kod nas je dizel od 1,47 evra bio jeftiniji nego u Albaniji i Grčkoj, gde je cena bila 1,49 i 1,48 evra.

Najjeftinije su ovo gorivo plaćali u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Benzin 1,18 i 1,20 evra, a dizel 1,04 i 1,18 evra. Auto-gas je skuplji u Mađarskoj i Sloveniji nego u Srbiji, a najjeftiniji je u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Novosti

NAFTA POSKUPELA 63 ODSTO

CENA sirove nafte "brent" u padu je od 26. oktobra, kada je njena cena bila 86,40 dolara za barel. Početkom decembra je koštala 68,87 dolara. Od tada beleži blagi rast i u sredu je njena cena bila 74,62 dolara. Prosečna cena nafte lane je bila 43,26 dolara, a ove godine, zaključno sa 16. decembrom, iznosi 70,57 dolara, što je rast od 63 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel