KRIZA PRAVO VREME ZA GRADNJU: Američke kompanije, koje rade u Srbiji, zadovoljne investicijama u infrastrukturu

S. B.

10. 11. 2021. u 10:27

VLASNICI američkih kompanija, koje posluju u Srbiji, zadovoljni su dinamikom i obimom poslova koji se izvode u građevinarstvu, a posebno poslovima u kojima učestvuju njihove kompanije.

КРИЗА ПРАВО ВРЕМЕ ЗА ГРАДЊУ: Америчке компаније, које раде у Србији,  задовољне инвестицијама у инфраструктуру

Foto: Printskrin

Rast investicija u infrastrukturu će dati ključni podsticaj rastu građevinske industrije, što će se preliti i na druge sektore.

Ovo je stav Američke privredne komore, čiji je gost juče bio ministar građevinarstva Tomislav Momirović. Ministar je ponovio da je Vlada Srbije okrenuta širenju biznisa i ekonomske saradnje i davanju podrške kompanijama.

- Prioritet Vlade je otvoreni Balkan - rekao je Momirović.

- Ako je EU model i ako su najveće dobiti EU promet ljudi i roba i jedinstvena valuta, zašto to ne bismo imali na Balkanu umesto da prolazite kroz nekoliko graničnih procedura. Mnoge američke kompanije su ovde raširile svoje poslovanje. Konzorcijum "Behtel-Enka" gradi "Moravski koridor" i doneo je najmoderniju tehnologiju u infrastrukturi i vodi najveće gradilište od 87.000 gradilišta koliko ih trenutno ima u Srbiji. To je ono što je podržalo ovakav rast u ovako teškim vremenima, najizazovnijim za Evropu u poslednjih 50 godina. Nema boljeg perioda da gradite infrastrukturu nego krizni period. Mi smo se jako dobro snašli i na kraju ćemo izaći kao zemlja potpuno izgrađene infrastrukture. Gradimo 1.200 kilometara auto-puteva i železnice i zato biznismeni dobijaju uslove da šire svoje poslovanje.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović primetio je da poslednjih godina država veoma mnogo ulaže u infrastrukturu, što podstiče biznis.

- To gura ekonomski rast koji će ove godine biti visok i dinamičan - rekao je Petrović. -

Na srednji rok se očekuje rast u proseku 4,5 i pet odsto i biće pre svega vođen rastom investicija države i privatnog sektora. Sa sadašnjim nivoom direktnih stranih investicija Srbija je jedan od lidera u ovom delu Evrope.

VAŽAN I KATASTAR

AMBASADOR Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri veruje da je preduslov za uspešno poslovanje i uređen i jasan katastar zemljišta, ali i sistem za odlaganje otpada.

- Nedavno sam posetio "Moravski koridor" - rekao je Godfri. - Zadivio me je postignuti napredak uprkos mnogim izazovima u pandemiji. Auto-put će povezati preko pola miliona ljudi, a digitalno preko optičkog kabla Srbiju sa svetom. To će biti podsticaj za 20.000 malih i srednjih preduzeća u tom delu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKI GREH: Običaj koji se ustalio na srpskim sahranama u suprotnosti je sa crkvenim učenjima