MINISTAR SINIŠA MALI: Još ćemo jačati i razvijati naše finansijsko tržište

Tanjug

21. 10. 2021. u 15:34

VLADA Srbije je danas usvojila više dokumenata koji su bili reformski ciljevi u aranžmanu koji Srbija ima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Још ћемо јачати и развијати наше финансијско тржиште

Foto: Tanjug

Razgovori sa predstavnicima MMF-a u Beogradu se završavaju sutra, a ministar pojašnjava da je danas usvojena uredba koja se odnosi na identifikaciju i metodologiju fiskalnih rizika, zatim uredbe koje se odnose na državnu pomoć, a takođe i strategija za razvoj finansijskih tržista.

Prema njegovim rečima, radi se o dokumentu koji je izuzetno važan, prošao je javnu raspravu i daje nam mogućnost da se na sistemski, pravi način u narednom periodu, što je, kako je rekao brže nego što bilo ko misli, bavimo daljim razvojem našeg finansijskog tržišta.

- Dakle da omogućimo našim preduzećima da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kako bi mogli da obezbede novac za investicije za dalju ekspanziju i rast. To je osnova daljeg razvoja naše ekonomije - rekao je Mali.

Dodao je da je Srbija kroz pakete pomoći, uprkos koroni i krizi, sačuvala svoju ekonomiju i njene kapacitete.

Kada je reč o aranžmanu sa MMF-om, on je istakao da je veoma važno da građani znaju da mi nemamo nikakvih finansijskih obaveza kada je MMF u pitanju, da nama novac ne treba ali taj aranzman sa MMF-om nam omogućava dalji nastavak reformi koje smo započeli.

Siniša Mali je naglasio da ono na čemu još treba da radimo jeste razvoj alternativnih izvora finansiranja.

- Ranije smo usvojili Zakon o kriptovalutama, zatim o alternativnim i investicionim fondovima, a sada kroz ovu strategiju hoćemo da otvorimo mogućnost da se Breogradska berza i naša finansijska tržišta još brže i dalje razvijaju - rekao je ministar Mali.

Dodao je da se sa misijom MMF razgovara o rebalansu budžeta, nastavku daljeg reformoskog procesa, posebno upravljanja u javnim predžuzećima i budžetu za 2022. godinu.

- Ono što je veoma važno za građane Srbije, jeste da idemo sa daljim smanjenjem deficita kao što smo i obećali pa će deficit po predlogu za 2022. biti samo tri odsto - rekao je Mali.

Istakao je da je cilj da se udeo javnog duga u BDP smanji na 55 do 56 odsto.

- Idemo sa rekodnim iznosom za kapitalne investicije. Podsetiću da od 1. januara minimalna zarada raste za 9,4 odsto, narednih dana znaćemo koliki će biti rast penzija i plata u javnom sektoru - rekao je Siniša Mali.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024