NA DANAŠNJEM SAMITU ŽELEZNICA ZAPADNOG BALKANA: Ministar Momirović potpisao dokument „Posvećenost železnici strana Jugoistočne Evrope“

Novosti onlajn

13. 09. 2021. u 11:48

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je zajedno sa ministrima saobraćaja strana Jugoistočne Evrope pri Transportnoj zajednici dokument „Posvećenost železnici strana Jugoistočne Evrope“, kojim se još jednom potvrđuje posvećenost modernizaciji železnice i težnja za sprovođenjem aktivnosti kao što su digitalizacija železničkih sistema, razvoj inteligentnih transportnih sistema, unapređenje bezbednosti železničkog saobraćaja, izgradnja multimodalnih terminala, otvaranje železničkog tržišta i olakšavanje transporta na graničnim prelazima ili zajedničkim tačkama prelaska.

НА ДАНАШЊЕМ САМИТУ ЖЕЛЕЗНИЦА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Министар Момировић потписао документ „Посвећеност железници страна Југоисточне Европе“

Foto: Novosti

- Ova godina je proglašena evropskom godinom železnice i baš kao da smo to znali, ove godine završavamo najrevolucionarniji železnički projekat u srpskoj istoriji. Za nas neće samo ova godina biti godina železnica, već i svaka naredna. Povezivanje železnica u Evropi i stvaranje jedinstvenog železničkog prostora je veoma zahtevan, ali istovremeno i veoma značajan zadatak svih nas. Upravo je ovaj samit pokazatelj da postoji želja i spremnost za povezivanjem, ali i veliki potencijal u širenju i jačanju dalje saradnje - rekao je ministar Momirović. 

Foto: Novosti

Cilj Samita železnica Zapadnog Balkana je unapređenje regionalne i evropske saobraćajne politike, kao i osiguranje da saobraćajna politika i dalje doprinosi sigurnijem, efikasnijem, interoperabilnijem, digitalizovanom, održivom i zelenom razvoju sistema železničkog saobraćaja.   

Ministar Momirović istakao je da se železnica, s obzirom na sve njene prednosti koje ima u odnosu na druge vidove transporta, nameće kao rešenje za mnoga kritična pitanja u oblasti transporta kao što su održiva mobilnost, klimatska neutralnost, energetska efikasnost i bezbednost. Dodao je da je želja ministarstva i Vlade Republike Srbije da železnica bude konkurentnija i efikasnija i da svi zajedno nastavimo sa usklađivanjem i integrisanjem železnica Zapadnog Balkana u železnički sistem Evropske unije. 

Budući da je 2021. godina proglašena „Evropskom godinom železnice“ i zbog potrebe železničkog sektora za ubrzanim razvojem, glavna tema ovogodišnjeg Samita železnica Zapadnog Balkana u Beogradu je posvećena železničkom sektoru. Samit železnica Zapadnog Balkana okupio je visoke predstavnike Evropske unije, partnere iz Jugoistočne Evrope, međunarodnih finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, saobraćajne privrede i članove akademske zajednice. 

Domaćin samita je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, a organizuju ga Stalni sekretarijat Transportne zajednice, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024