INDEKS CENA PROIZVOĐAČA INDUSTRIJSKIH PROIZVODA: Skuplje i do 75 odsto

B. Ca.

06. 09. 2021. u 15:38

U AVGUSTU je ukupan indeks cena proizvođača industrijskih proizvoda bio viši za 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

ИНДЕКС ЦЕНА ПРОИЗВОЂАЧА ИНДУСТРИЈСКИХ ПРОИЗВОДА: Скупље и до 75 одсто

Foto: Novosti arhiva

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na prošlogodišnji prosek to je povećanje od 6,5 odsto, a u odnosu na prethodni mesec 0,6 procenata. 

Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama indeks cene energije je viši za 15,1 odsto u poređenju sa avgustom 2020. godine, dok je intermedijarnih proizvoda osim energije viši za 18,1 procenat u odnosu na prošlogodišnji prosek. 

Porast indeksa cena je registrovan u grupaciji Kapitalnih proizvoda za 3,2 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,8 odsto, a trajnih 4,5 odsto, kada se gleda u odnosu na prošli avgust. Kada je reč o eksploataciji sirove nafte i gasa, zabeleženo je povećanje indeksa cena od 58,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a osnovnih metala - 75 procenata. Kod prerađivačke indusrije je zabaležen porast od 13,2 odsto. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju