KO HOĆE KUĆU, MORA DA JE NAĐE: Izuzetno veliko interesovanje za napuštena seoska domaćinstva u Srbiji

B. Caranović

16. 07. 2021. u 11:30

INTERESOVANjE za useljavanje u napuštene seoske kuće u Srbiji - nadmašilo je sva očekivanja Ministarstva za brigu o selu koje je pokrenulo projekat poklanjanja domova mladima.

КО ХОЋЕ  КУЋУ, МОРА  ДА ЈЕ НАЂЕ: Изузетно велико интересовање за напуштена сеоска домаћинства у Србији

Foto D. Dozet

Otkada je raspisan konkurs 28. juna, telefoni Ministarstva ali i lokalnih samouprava su usijani. Pravo da se prijave imaju bračni ili parovi u vanbračnim zajednicama, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici.

Sudeći po pitanjima, mnogo je nedoumica i nejasnoća, pa nadležni još jednom apeluju na sve zainteresovane da prouče pravila i svih šest koraka - kako do besplatne kuće.

Kako objašnjavaju, u program je uključeno svih 165 lokalnih samouprava, a odlučivaće se po pristiglim prijavama do 1. novembra, nakon čega je konkurs zatvoren. Kuće će se davati po redosledu prijave, jer nema bodovanja - po pravilu "ko pre devojci, njemu devojka".

- Kuće su naše i namenjene su našim ljudima, državljanima Srbije. Sada je na nama zajednički posao - vi pronađete kuću, opština vam pomogne u tome, a država je plati.

Vraćajući život u te, sada napuštene kuće, vraćamo veru i u sebe i u budućnost Srbije - kaže za "Novosti" ministar Milan Krkobabić.

Princip dakle nije takav da se popunjava konkursna prijava i sačekaju ključevi kuće, već pre svega, zaintersovani, koji ne smeju imati više od 45 godina, niti nekretninu u vlasništvu, treba sami da pronađu kuću, koju bi želeli na poklon.

- Nakon kontaktiranja vlasnika koji želi da je proda, podnosioci prijave popunjavaju "obrazac prijave" i obraćaju se svojoj lokalnoj samoupravi na čijoj je teritoriji kuća - kažu u nadležnom ministarstvu.

- Treći korak je da lokalna samouprava šalje terensku kontrolu, stručno lice ovlašćenog procenitelja, da odredi vrednost odabrane kuće sa okućnicom koja ne sme da prelazi 1,2 miliona dinara, niti postoji opcija da bračni par doplati razliku ako je procena veća.

Četvrti korak je da ako se prodavac saglasi sa procenom vrednosti i ako nema nikakvih pravno-imovinskih opterećenja, potpiše izjavu o tome, koja postaje deo dokumentacije za konkurs. Peti korak je završen kada se ispod ovih dokumenata da je sve ispunjeno po proceduri potpiše gradonačelnik ili predsednik opštine.

- Priča je zaokružena kada podnosioc prijave sa lokalnom samoupravom, pošalje obrazac prijave sa svom ovom papirologijom na adresu Ministarstva za brigu o selu - objašnjavaju nadležni.

- Jedinica lokalne samouprave će se ugovorom obavezati da kontroliše kupoprodaju seoske kuće sa okućnicom. Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara, a sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava - do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Foto Tanjug

DOBAR PRIMER

REALIZACIJA programa će zavisiti od uključenosti lokalnih samouprava, pa su se pojedine opštine potrudile da olakšaju svojim sugrađanima.

- Oformili smo Agenciju za ruralni razvoj kojoj se zainteresovani već uveliko prijavljuju, a iako smo očekivali veliki odziv, on je ipak prevazišao nadanja - kaže Patar Samardžić, zameniik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

- Stiglo je već 50 predloženih kuća, a za 15 se upravo radi procena tržišne vrednosti. Znamo da su vreme i brzina bitni, pa zato na sve načine hoćemo da olakšamo žiteljima naše opštine.

PREDLOG

VLADA Srbije je na predlog Ministarstva za brigu o selu, sa ciljem oživljavanja i zaustavljanja daljeg pražnjenja sela, 24. juna 2021. godine, donela Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji ima 200.000 praznih kuća - 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna vlasnik. U početku je bilo reči da će biti finanisirano i renoviranje, ali se od toga odustalo, pa kuća koja se kupuje mora da bude uslovna za život - obezbeđen vodovod, kanalizacija i pristup putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)