ZELENA ENERGIJA DONOSI NOVA RADNA MESTA I PRIVREDNI RAST: Srbija može da bude lider u oblasti obnovljivih izvora

E.B.T.

15. 06. 2021. u 17:51

NAŠA zemlja može da bude jedan od lidera u ovom delu Evrope u oblasti obnovljivih izvora energije zbog povoljnih prirodnih uslova koje ima.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА ДОНОСИ НОВА РАДНА МЕСТА И ПРИВРЕДНИ РАСТ: Србија може да буде лидер у области обновљивих извора

Foto Tanjug

Neophodno je da se taj potencijal iskoristi za unapređenje životne sredine, privredni rast, nova radna mesta i ostvarivanje vizije zelene Srbije. Ovo je danas istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović povodom Svetskog dana vetra.

- Naš cilj je da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora (OIE) - navela je Mihajlovićeva. - Ali to nisu samo procenti, već je važno zbog energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane snage blizu 400 megavata, a da se grade još dva vetroparka čija je snaga skoro 170 megavata. Srbija je, kako navodi, proces energetske tranzicije počela u novembru prošle godine, kada je na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

- To je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni razvoj i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti - istakla je ministarka. - Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavljen je temelj za brže korišćenje potencijala koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili