IMAM PREDLOG: Industrijska strategija UAE „Operacija 300 milijardi“ šansa za Srbiju

V.N.

01. 09. 2022. u 13:15

ZADOVOLJSTVO mi je da se privrednicima iz Srbije obratim sa pozitivnim utiscima nakon održavanja izložbe Expo2020 Dubai. Moram da priznam da su rezultati izložbe premašili sva naša očekivanja i kao domaćina i kao učesnika.

ИМАМ ПРЕДЛОГ: Индустријска стратегија УАЕ „Операција 300 милијарди“ шанса за Србију

Mubarak Said al Daheri, ambasador UAE u Beogradu

 U kontekstu bilateralne saradnje sa Republikom Srbijom ova izložba nam je samo potvrdila da postoje brojne mogućnosti za njeno unapređenje. 

Mnogi privrednici su se, posle učešća na Expo2020 u Dubaiju, obratili Ambasadi UAE u Beogradu za pomoć u realizaciji projekata sa partnerima iz Emirata.

U tim kontaktima smo se još jednom uverili da postoji veliki potencijal u sektorima informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, naprednih tehnologija, ali takođe i u sektoru biotehnologije, mikrobiologije, obnovljivih izvora energije, meteorologije, upravljanja vodama, što je u skladu sa strategijom Ujedinjenih Arapskih Emirata o bezbednosti hrane.


Shodno tome, uveren sam da za srpsku privredu postoje mogućnosti i u okviru mnogo šire industrijske strategije UAE „Operacija 300 milijardi“. Ovom strategijom Emirati planiraju da se pozicioniraju kao globalni industrijski hab do 2031. godine i da sa sadašnjih 133 milijardi dirhama (36,2 milijarde USD) dostignu 300 milijardi dirhama (81,7 milijardi USD) bruto nacionalnog proizvoda.  


U fokusu strategije „Operacija 300 milijardi“, pored sektora koje sam spomenuo, su i petrohemijska, metalska, industrija gume i plastike, farmacija, medicinska tehnologija, industrija mašina i opreme, elektronskih uređaja i svemirska industrija. Ono što je za srpske privrednike možda i najvažnije, ova industrijska strategija UAE ima za cilj da podrži 13.500 malih i srednjih preduzeća u narednoj dekadi, ali i da podstakne mlade talente u realizaciji naučnih i visokotehnoloških projekata.  


Siguran sam da vizija vlade UAE za budući ekonomski rast i razvoj nudi brojne mogućnosti za saradnju sa srpskom poslovnom zajednicom. S tim u vezi, pozivam srpske kompanije da identifikuju poslovne mogućnosti na tržištu UAE, a  Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu stoji na raspolaganju za pomoć u ovim poduhvatima i raduje se daljem jačanju prijateljskih veza između naših zemalja“.  

Piše: NJ. E. Mubarak Said al Daheri, ambasador UAE u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LOVAČKI SAVEZ PRETI TUŽBOM KARLEUŠI: Pozvali i Topalka - šta on kaže na to