NOVA OPREMA ZA 600 FIRMI – POŽURI, PRIJAVI SE! Obezbeđena 3,1 milijarda dinara bespovratnih sredstava

V. N.

01. 07. 2022. u 16:00

MIKRO i malim preduzećima, zadrugama i preduzetnicima, kroz novi program "Srbija i EU - oprema za privredu", na raspolaganju je rekordni iznos od oko 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava za kupovinu nove opreme. Tim sredstvima biće podržano oko 600 firmi.

НОВА ОПРЕМА ЗА 600 ФИРМИ –  ПОЖУРИ, ПРИЈАВИ СЕ! Обезбеђена 3,1 милијарда динара бесповратних средстава

Mihailo Vesović, Foto PKS

Srbija preko Ministarstva privrede program finansira sa 1,9 milijardi dinara, a dodatna sredstva od 11 miliona evra za bespovratnu pomoć i tehničku podršku obezbedila

je EU.

Bespovratna finansijska pomoć do 5 miliona dinara, odnosno 25 odsto neto vrednosti nove opreme u kombinaciji sa povoljnim kreditima za ostali deo sredstava je svojevrsna pomoć investicijama i bržem razvoju proizvodne i građevinske delatnosti.  Sredstva Programa namenjena su za sufinansiranje nabavke proizvodne opreme i (ili) mašina, transportno manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, delova, specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Program traje dok se ne utroše sredstva, najkasnije do 31. decembra ove godine.

Anđelka Atanasković, Foto PKS

Od 2015. do 2021., kroz ovaj Program Ministarstva privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, poslovnim bankama i lizing kompanijama, podržano je oko 3.410 zahteva preduzeća za nabavku opreme vredne 7,5 milijardi dinara. Ukupna vrednost dosadašnjih  investicija za odobrene zahteve je 37,1 milijarda dinara, rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Direktor Sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović ocenio je da ovako koncipiran program podrške za mala i mikro preduzeća rešava jedan od najvećih problema - finansiranje.

"Većina kompanija apostrofira to kao ključni problem a ovakav program rešava baš to pitanje. Korišćenje nove opreme podiže produktivnosti i efikasnost, stvara mogućnost otvaranja novih tržišta", rekao je on.

Korisnici programa četvrtinu novca dobijaju bespovratno, 70 procenata su kredit ili lizing banaka i lizing kuća, a učešće korisnika je pet odsto.

* * * * * *

Lizing

Partneri u realizaciji su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, kao i banke i lizing kuće: Banka Poštanska štedionica, Banka Inteza, OTP Banka, NLB Komercijalna banka, Erste banka, Eurobank, Inteza Lizing, Unikredit Lizing.

* * * * * *

Preduzetništvo

JEDNOSTAVNA je procedura podnošenja zahteva, oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine, a glavno sredstvo obezbeđenja za kredit kod banke je zaloga na opremi bez hipoteke. Detaljne informacije na preduzenistvo.org.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)