ŽELIŠ DA NAUČIŠ SVE O PORESKIM PROPISIMA? Novi ciklus obuka za poreskog savetnika u oktobru

V. N.

29. 05. 2022. u 17:58

POSLOVNA akademija Privredne komore Srbije na jesen (u oktobru) pokreće novi ciklus obuka posvećen poreskom savetovanju.

ЖЕЛИШ ДА НАУЧИШ СВЕ О ПОРЕСКИМ ПРОПИСИМА? Нови циклус обука за пореског саветника у октобру

Foto: PKS

Edukacija traje 100 časova, uključujući teorijska predavanja i praktične vežbe, a namenjena je finansijskim direktorima, knjigovođama, računovođama, poreskim stručnjacima i svima onima koji u radu imaju dodir sa porezima i poreskim sistemom.

O značaju poreskog savetovanja, zanimanju poreski savetnik i važnosti dobrog poznavanja poreskog sistema, za „Preduzetnik“ govori Snežana Matejić, poreski savetnik i predavač na Poslovnoj akademije PKS.

Ko sve može da se bavi poreskim savetovanjem?

Poresko savetovanje je veoma zahtevan, kompleksan i odgovoran posao imajući u vidu  da zahteva izuzetno dobro poznavanje velikog broja različitih poreskih i drugih propisa, koji su direktno ili indirektno vezani za poresku materiju. U skladu sa tim, poreskim savetovanjem može da se bavi samo onaj ko dobro poznaje kompletno poresko zakonodavstvo i to ne samo naše zemlje, već i drugih država. Uloga poreskog savetnika je da poreskom obvezniku omogući optimizaciju poreskih obaveza.

Kako Poreski savetnik može da unapredi poslovanje kompanije?

Poreski savetnik može da unapredi poslovanje kompanije samo ako dobro poznaje zakonodavni okvir i poslovne aktivnosti svog klijenta. U protivnom, neće biti u mogućnosti da mu da pravi savet, jer neće shvatiti šta je u kom trenutku relevantno za klijenta. Vrhunac poreskog savetovanja je izrada poreskog plana za poreskog obveznika, koji treba da mu pomogne oko izbora zemlje rezidentstva ili oblika investicije, kako bi u zakonskim okvirima, svom poreskom obvezniku globalne poreske obaveze sveo na minimum.

Na koji način poreski savetnik može pomoći manjim firmama, a na koji način većim kompanijama?

I u jednom i u drugom slučaju poreski savetnik mora da “čuje” klijenta. Poreski obveznik gotovo nikada ne pravi svesno greške u poslovanju, ili namerno izbegava plaćanje poreza. Ali, zbog neznanja, ili nedovoljnog znanja, greške su uvek moguće.

Koje su novine u poreskim propisima iz 2021. godine i ima li najavljenih izmena u 2022. godini?

Krajem svake godine, tako i koncem 2021. donet je veliki broj izmena i dopuna gotovo svih poreskih zakona. Sigurno je da će 2022. godinu obeležiti i Zakon o elektronskom fakturisanju i njegova primena.

U Srbiji su poreski savetnici predviđeni zakonom pre više godina, ali do danas nisu doneta podzakonska akta koja bi precizirala sve pojedinosti vezano za tu delatnosti. Međutim, i pored toga, Ministarstvo finansija je dalo mišljenje da nema zakonskih smetnji da se obavlja delatnost poreskog savetovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)