SRBIJA POSTAJE DEO SVETSKE LOGISTIČKE MAPE: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

V.N.

01. 07. 2021. u 08:33

KOMPANIJE iz Srbije, regiona ali i EU, zahvaljujući novom konceptu vodnog transporta preko Luke Novi Sad i Konstance do Džabel Alija u Dubaiju moći će da snabdevaju svojim proizvodima ceo svet.

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ДЕО СВЕТСКЕ ЛОГИСТИЧКЕ МАПЕ: Преко новосадске луке роба из Србије и региона у свет

Foto: Ivana Ercegovac

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) sastao se sa predsednikom kompanije DP World sultanom Ahmedom bin Sulajemom u Dubaiju, u čijem je vlasništvu novosadska luka.

- Zahvaljujući DP World, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Konstance imati fantastičnu vezu sa svetom - rekao je Čadež.

Naše kompanije, firme iz celog regiona, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske moći će, po rečima predsednika PKS, da koriste ovu mnogo efikasniju, mnogo bržu i cenovno konkurentniju rutu u odnosu na ostale.

Trenutno većina kompanija posluje sa UAE preko luke Rijeka dok bi transport preko luka Novi Sad i Konstanca bio povoljniji.

Čadež je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsedniku i premijerki Srbije, koji su imali viziju da počnu ovaj projekat da Srbiju, kako je rekao, vratimo ne samo na Dunav, na reke, već i da snabdevamo našim proizvodima čitav svet.

- Srbija je važna zemlja koja sa UAE ima dobre ekonomske odnose zahvaljujući liderima dve zemlje, odlično je pozicionirana, jer ima reke i shvatili smo važnost luke Novi Sad za razvoj intermodalnog transporta, kao i da je povežemo sa našom lukom u Konstanci. Vekovima su reke bile važne za transport robe i trgovinu. Ovim ćemo oživeti te trgovinske puteve. Ovo je samo početak - poručio je Bin Sulajem.

- DP World je prisutan u mnogim lukama Evrope, ali i u Africi, Americi na Bliskom i Dalekom istoku. To nam daje velike mogućnosti saradnje, kao i da Srbiju uključimo u naše logističke rute, a povezivanje sa lukom Konstanca će to omogućiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)