NI NOVE PONUDE NE PREKIDAJU BLOKADU: Pojedina poljoprivredna udruženja ne odustaju od svojih zahteva i nastavljaju zatvaranje saobraćajnica

E. V. N.

13. 08. 2022. u 08:15

PREGOVORI sa poljoprivrednicima ni juče nisu urodili plodom. Za stolom u Novom Sadu opet su se našli predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zemljoradnika, koji već četvrti dan traktorima blokiraju deo centra grada, tražeći da im se ispune svi zahtevi. Na kraju niko nije bio zadovoljan.

НИ НОВЕ ПОНУДЕ НЕ ПРЕКИДАЈУ БЛОКАДУ: Поједина пољопривредна удружења не одустају од својих захтева и настављају затварање саобраћајница

Foto: Z. Grumić

Poljoprivrednici traže cenu suncokreta od 700 evra po toni, subvencije goriva, moratorijum i zamrzavanje kredita, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, premiju za mleko od 15 dinara po litru, odricanje trgovaca od marži na prodaju ulja, poskupljenje suncokretovog ulja, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo. Država je prekjuče na sednici vlade odobrila izvoz ulja, bez ograničenja.

- Što se tiče dodatnih ustupaka, imamo ideje - kazala je premijerka Ana Brnabić.

- Ispunili smo ono što smo obećali, a to je da smo ukinuli zabranu izvoza ulja. Spremni smo da zajedno sa uljarima tražimo da cena otkupa bude 535 dinara bez poreza. Ako država bude garantovala cenu suncokreta, onda bi to morala svima, a to je nemoguće. Država može jedino da reguliše trgovačku maržu, da bude 10 odsto. Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru. U poslednjem kvartalu možemo ići i na 30 dinara.

Foto: Z. Grumić

Premijerka Srbije podsetila je da je budžet za subvencije u 2010. godini bio 14 milijardi, a sada prelazi 50 milijardi dinara.

- Vidi se da je podrška porasla - istakla je Brnabićeva, koja je u Novom Sadu juče bila na sastanku povodom obeležavanja Dana mladih.

- Već smo tokom godine intervenisali. Državni budžet nije ćup bez dna i država mora ostati fiskalno odgovorna. Moramo se obezbediti i za sledeću godinu. Bilo bi neodgovorno da potrošimo sve što imamo.

Posle sastanka sa predstavnicima ministarstva, u prostorijama Pokrajinske vlade, Mileta Slankamenac, član pregovoračkog tima poljoprivrednika, kazao je da je bilo određenih "novih ponuda", sa svih strana, ali niko nije bio zadovoljan konačnim ishodom.

- Mi smo spremni da se nečega odreknemo, ali oni nisu spremni ništa da dodaju - obasnio je Slankamenac.

- Očigledno je da država nije učinila koliko je mogla i da može mnogo više, pa, videćemo kako će sve to dalje da ide. Poljoprivrednici nastavljaju protest, ali su otvoreni i za nastavak pregovora sa nadležnima, pa i za novi susret sa premijerkom Anom Brnabić, ako ona to želi.

Tokom jučerašnjeg dana bili su blokirani Varadinski most i Bulevar Mihajla Pupina, a za vikend je planirana blokada i nekih drugih saobraćajnica.

Nisu protesti bili samo u Novom Sadu. Svoje nezadovoljstvo iskazali su blokadom i ratari iz Subotice, ali i Rače Kragujevačke.

TRAŽE PO HEKTARU 300 EVRA

RATARI u Rači Kragujevačkoj blokirali su ulaz u zgradu opštine. NJih su obišle i dale im podršku kolege iz Jagodine i Batočine. Ni oni ne odustaju od cene suncokreta od 700 evra po toni, plus PDV, da zemljoradnicima "plavi" dizel bude dostupan na svim pumpama, država da kontroliše cenu mineralnog đubriva, ali i 300 evra podsticaja po hektaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)