ČOMIĆEVA ZA ČOJSTVO: Skupština raspravlja o propisima iz oblasti ljudskih prava - Ministarka negira da predlozi idu na štetu Srbije

Lj. BEGENIŠIĆ

19. 05. 2021. u 06:12

SKUPŠTINA Srbije počela je juče raspravu o dva propisa iz domena ljudskih prava, koja su izazvala oprečne reakcije javnosti - izmenama zakona o zabrani diskriminacije i zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

ЧОМИЋЕВА ЗА ЧОЈСТВО: Скупштина расправља о прописима из области људских права - Министарка негира да предлози иду на штету Србије

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Uz ove propise u planu je bilo donošenje i zakona o istopolnim zajednicama, ali on zbog negodovanja javnosti nije ni upućen u skupštinsku proceduru.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, obrazlažući zakonske predloge, rekla je da je svaki put kada je započinjala dijalog na takve teme bila optužena da je to "nešto protiv Srbije", ali da je ona odgovarala da je to nemoguće, jer u srpskom jeziku postoji reč "čojstvo" - koja znači "čuvaj druge od sebe".

Sumirajući ocene o oba zakonska predloga, ona je istakla da govorimo o izgradnji sistema koji će obezbediti ravnopravan i ravnomeran pristup svim društvenim resursima, i to podjednako ženama i muškarcima.

Nakon njenog izlaganja prvi se za reč javio šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma, istakavši da ga je Dragan Đilas lažno optužio. Na njegova pitanja o prijavi zbog navodnog porodičnog nasilja Đilasa ministarka Čomić rekla je da neće komentarisati taj slučaj, jer je on predmet "istražnih, policijskih ili sudskih postupaka".

VELIKA MATURA

U SKUPŠTINI se raspravlja i o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju kojim se odlaže uvođenje državne mature. Ministar Branko Ružić istakao je da će prvi završni ispit biti održan na kraju školske 2022/2023. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem opšte stručne i umetničke mature počinje godinu kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)