OSLEPELA NA TRETMANU KOD NADRILEKARA: Tužilaštvu podneto devet krivičnih prijava protiv lažnih doktora, spremno još dvadesetak

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

11. 05. 2021. u 10:14

DEVET krivičnih prijava dosada je Udruženje interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine (SESIAM) podnelo protiv nadrilekara koji se predstavljaju kao doktori estetske medicine, a do kraja meseca biće podneto još dvadesetak.

ОСЛЕПЕЛА НА ТРЕТМАНУ КОД НАДРИЛЕКАРА: Тужилаштву поднето девет кривичних пријава против лажних доктора, спремно још двадесетак

Posledice tretmana plazma penom / Foto Instagram

Prijave su prosleđene Prvom i Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, kaže za "Novosti", Marko Bekonja iz ovog udruženja, i dodaje da je jedna od oštećenih žrtava oslepela.

Najpoznatiji i najdrastičniji primer je slučaj Save Kneževića, koji se lažno predstavljao kao plastičnih hirurg i punih pet godina vršio plastične operacije u ilegalnoj ordinaciji na Terazijama, u srcu Beograda. U tome mu je pomagala majka, inače cvećarka, a pacijenti su izlazili sa ožiljcima, opekotinama, traumama, a nekima je bio ugrožen i život...

- Osim Kneževića, na spisku imamo više od 30 nadrilekara koji su koristili nehirurške metode, a ne hirurške, kao Knežević, ali su posledice vrlo ozbiljne - objašnjava Bekonja. - Mnoge devojke dobile su trajne ožiljke na licu usled prženja plazma penom ili nekroze tkiva, jedna je imala privremeno slepilo, dok je druga ostala trajno slepa na jedno oko zbog nestručne aplikacije hijalurona u predeo podočnjaka!

Svi ovi nadrilekari bave se nelegalno ubrizgavanjem hijalurona ili botoksa, različitim tretmanima poput mezoterapije ili PRP (tretman krvnom plazmom), nehirurškim korekcijama nosa filerima itd., i to u kozmetičkim salonima, stanovima, hotelima... Naime, zakon ovakve intervencije dozvoljava samo doktorima medicine i stomatologije, uz dodatnu edukaciju. Naravno, niko od osoba iz krivičnih prijava nije lekar. Prema rečima Berkonje, mnogi su menjali sedišta improvizovanih ordinacija da im inspekcije ne bi ušle u trag. Neki od njih su priučeni kozmetolozi, sa završenim kursevima, a drugi čak ni to.

Kako saznajemo, krivične prijave sprema i Ministarstvo zdravlja, koje je krenulo u obračun sa nadrilekarstvom ove vrste.

Prema rečima advokata Jelene Dujmović, koja se bavi medicinskim pravom, slučajeve poput Kneževićevog trebalo bi tretirati i kao krivično delo nadrilekarstva, ali i kao prevaru da bi se stekla protivpravna imovinska korist.

- Sud u Vršcu je 2018. jedan takav slučaj osudio kao prevaru, ali ne i kao nadrilekarstvo (čovek se lažno predstavljao kao abdominalni hirurg), ali ja mislim da postoje elementi za oba krivična dela i to u sticanju i produženom trajanju - kaže Dujmović.

- To znači da bi za oba dela bila izrečena jedinstvena kazna. U slučaju Kneževića, izvesno je u pitanju najteži oblik prevare, kod kog je pribavljena vrednost prešla milion i po dinara, budući da samo jedna operacija grudi košta oko 3.000 evra. Za to je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Dujmovićeva ističe da treba videti i koji je lekar-anesteziolog uvodio Kneževićeve pacijente u anesteziju i oduzeti mu licencu.

ODŠTETA ZBOG NARUŽENOSTI

NISU retke tužbe ni protiv licenciranih plastičnih hirurga zbog nezadovoljavajućih ishoda estetske operacije. Dujmovićeva je zastupala i pacijente i tužene lekare i kaže da se uglavnom priča završava tako što lekar uradi korekciju o svom trošku. Ipak, imala je slučaj žene kojoj je lekar bukvalno unakazio stomak. Budući da se osoba bavi javnim poslom, na sudu je dobila nemalu odštetu zbog naruženosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna