LJUBIŠA IZ KANADE OBNAVLJA SVETINJU KRAJ TRSTENIKA: Srbin iz britanske Kolumbije platio arheološka istraživanja u Đurovači

S. BABOVIĆ

08. 05. 2021. u 18:57

NA brdu Đurovača u trsteničkom selu Bogdanje, oktobra 2019.godine arheolozi Narodnog muzeja iz Kruševca, našli su temelje crkve s kraja 17. i početka 18. veka.

ЉУБИША ИЗ КАНАДЕ ОБНАВЉА СВЕТИЊУ КРАЈ ТРСТЕНИКА: Србин из британске Колумбије платио археолошка истраживања у Ђуровачи

Foto printscreen dearhitektura

Arheološki lokalitet bio je poznat naučnicima, a da ga istraže na licu mesta, pomogao je Ljubiša Radojević (97), Kanađanin poreklom iz Bogdanja, koji decenijama živi u Britanskoj Kolumbiji. Ne samo da je finansirao istraživanja, što je slučaj jedinstven u Srbiji, već sada pomaže Crkvenoj opštini Medveđa da na istom mestu podigne ceo manastirski kompleks sa Crkvom Svetog Đorđa!

Otkriveni novčići i nakit

ARHEOLOZI su prilikom zaštitnih istraživanja oktobra 2019. godine uz severni zid crkve sa spoljne strane pronašli grob u kom je pokojnik, pravilno orijentisan u pravcu istok - zapad, dok je na prostoru jugozapada nađen dečji grob. Kako su "Novosti" tada pisale, nađen je i novčić cara Leopolda Prvog iz 1676. godine, kao i određena količina turskih akči i novac s kraja 19. i početka 20. veka.

Foto S. Babović

Radovi, kako saznajemo, kreću sledeće nedelje i prema prvim predračunima koštaće 20 miliona dinara.

- Stric je želeo da se sve uradi po zakonu i standardima,odnosno da se prvo istraži lokalitet, pa da se onda krene u ispunjenje davne želje: podizanje manastirskog kompleksa - priča za "Novosti" Ljubiša Radojević, iz Vrnjačke Banje, sinovac i imenjak ktitora.

- Ceo projekat uradili su stručnjaci, sve je pratio Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo.

SARADNjA Milena Turk, Jelena Vučkević i Ljubiša Radojević mlađi, Foto OU

 

Tokom gradnje na temeljima stare crkve, obavljaće se i arheološki nadzor, angažovane su iskusne firme. Biće to pored manastira Veluće i Ljubostinja, treći manastir na teritoriji male opštine Trstenik,što je izuzetno. Nadamo se da će prva faza, stavljanje crkve pod krov, biti završena do kraja godine.

DOBROTVOR Ljubiša Radojević, Foto Privatna arhiva

 

Ceo manastirski kompleks sa crkvom i konakom videće se sa budućeg Moravskog koridora, ali i dalje, bliže Kruševcu s jedne, i Trsteniku, s druge strane. Istraživanja pre gotovo dve godine ustanovila su dubinu i strukturu temelja, gabarite i tehniku zidanja. Kako kaže arheolog Marin Bugar, utvrđeno je da je objekat zidan u tehnici dva reda pritesanog kamenja u kombinaciji sa pločanim malterom. Zidovi su bili debljine 70, a temelji dubine oko 40 centimetara.

- Sama crkva je imala dimenzije koje u širinu idu i oko osam metara, dok se u spoljnim dimenzijama u pravcu istok - zapad prostirala gotovo 15 metara - ispričao nam je Bugar.

Istoričarka muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu u Trsteniku Jelena Vukčević, kaže da je najstariji pisani trag o postojanju crkve u "Putešestviju o srpskoj zemlji", Joakima Vujića iz 1828. godine, koji spominje porušen manastir, postradao u vreme vojevanja princa Evgenija. Crtež slikara Vladislava Titelbaha iz 1882. u "Srpskim ilustrovanim novinama" prikazuje jednobrodnu crkvu sa propalim svodom, građenu od tesanog i lomljenog kamena.

Pretpostavlja se da je manastir verovatno porušen u vreme oslobodilačkih borbi od Turaka.

NA BRDU SVETINjA ZA SVA SELA

SVAKOG Đurđevdana meštani se okupljaju na Đurovači, a ove godine, lomljenju slavskog kolača prisustvovali su i predstavnici Opštine, sa predsednicom Milenom Turk. Paroh iz Medveđe Nenad Nedić kaže da cela Đurovača za meštane Bogdanja,ali i okolnih sela ima status svetog mesta, jer niko nikada nije želeo da pomeri kamen odatle ili iseče neko drvo u blizini.

Foto OU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo