FILIPINKA DŽENI DOBRA BAČKA SNAJKA: Jožef Kurucić iz Sivca oženio se preko neta, imaju tri ćerke, žive u Somboru

Zoran RAJIĆ

02. 05. 2021. u 19:00

DA je internet pretvorio svet u globalno selo, svojim primerom je pokazao Jožef Kurucić. Majstor za kompjutere iz Sivca je putem "mreže svih mreža" iz svog sela na severu Srbije skoknuo do još manjeg naselja na severu Filipina, gde je našao ljubav svog života, medicinsku sestru Dženi Vi Manibog.

ФИЛИПИНКА ЏЕНИ ДОБРА БАЧКА СНАЈКА: Јожеф Куруцић из Сивца оженио се преко нета, имају три ћерке, живе у Сомбору

Foto Z. R.

Uživo su se sreli u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su se i venčali i dobili dve ćerkice, odakle su se doselili u Jožefovu Bačku, u Sivac, a odnedavno žive u Somboru, gde je u decembru prošle godine rođena njihova treća ćerka. Devojčice se zovu Vašti, Zoi i Keli, a njihovi mama i tata sad ozbiljno razmišljaju da se presele na Filipine.

- Upoznali smo se 2003. preko sajta. Ni ona ni ja tada nismo imali računar, nego smo se dopisivali odlazeći u internet kafe, ja u Sombor i Bačku Topolu. Kad je "mesindžer" jedno vreme prestao da radi, zvao sam je telefonom. Impulsi su bili "papreni", ali nisam žalio, a u to vreme sam i radio, pa sam mogao da platim - priseća se Jožef, koji je sa Dženi komunicirao na engleskom.

To je jezik, kojim se, uz svoj izvorni tagalok, služe skoro svi Filipinci, a Jožef pored engleskog govori i ruski i mađarski. Dženi vlada i arapskim, jer je godinu dana radila u Saudijskoj Arabiji.

- Kad sam otišla da radim u Dubai, shvatila sam da je naš odnos više od prijateljstva, pa sam ga pozvala da i on dođe u Emirate. Stigao je 2006, a već sledeće godine smo se venčali - priča Dženi.

Foto privatna arhiva

Ona je imala dobru platu, jer su medicinske sestre, koje na Filipinima stiču fakultetsku diplomu, vrlo cenjene u svetu, a Jožef je morao da se snalazi.

- Promenio sam četiri firme, a u svakoj sam bio zaposlen kao grafički i veb dizajner. Prvi posao, koji sam dobio zahvaljujući znanju ruskog, bio je u ruskom časopisu. Šef firme i glavni i odgovorni urednik, koji je sada doktor političkih nauka u Moskvi, postao mi je venčani kum - navodi Jožef.

U emiratima Dubai, Šardža i Ras al Khajma boravili su do 2017, a napustili su ih, kako kažu, iz više razloga.

- Prvo, tamo je katastrofalna klima, sa 56 stepeni, zbog čega su čak i uslovne autobuske stanice klimatizovane. U Emiratima ne možeš steći državljanstvo, ni radni staž, a ko napuni 65 godina mora da napusti zemlju. Isto važi i ako ne nađeš novi posao u roku od 30 dana. Sve to izaziva strepnju i stres - objašnjava Jožef.

Za četiri godine, koliko su u Srbiji, ni on ni supruga nisu uspeli da nađu posao, i dovijaju se kako da prežive.

- Njoj je u našoj zemlji nostrifikovana diploma, ali da bi mogla da radi potrebno joj je da položi državni ispit na srpskom, koji ne govori dobro. Zato i nameravamo da se nastanimo na Filipinima, gde bi lako mogla da dođe do posla, a i tamo bi nas svi podržavali, u šta sam se uverio kad smo 2016. tamo proveli godišnji odmor - napominje Jožef.

On je oduševljen Filipincima i njihovom, kako kaže, "kulturom čopora".

- Tamo nema ograđenih kuća i poseda. Svako kod svakog odlazi da ubere povrće ili orah sa kokosove palme ili da uzme ribu iz ribnjaka, koji oni drže iza svojih bašta. Izuzetno su gostoljubivi i daće i poslednji zalogaj. Ne kukaju ma koliko da im je teško, i uvek su nasmejani. Zato sam srećan što sam filipinski zet - zaključuje Jožef.

Foto privatna arhiva

SRBI PRIJATELjSKI NASTROJENI

I DžENI je ponosna što je srpska snajka, jer joj se, kako kaže, u našoj zemlji dopada jednostavan život, okrenut porodici, kao i to što su Srbi prijateljski nastrojeni.

- U mojoj zemlji najviše se jedu pirinač, riba, piletina, sojin sos i razno povrće, specifično za podneblje, koje mi ovde nedostaje. Ali Jožef mi je otkrio vašu sarmu i punjenu papriku, što mnogo volim, kao i ajvar i pečenu papriku - kaže Dženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a