KOLIKO JE VAKCINA EFIKASNA PROTIV DUPLOG MUTANTA? Doktorka Gnjatović odgovorila na važno pitanje - Kočović izneo novu prognozu

Novosti onlajn

25. 04. 2021. u 13:53

DUPLI mutant zvuči strašno, ali su promene koje ima vrlo slične brazilskom soju. Nije potvrđeno da izaziva težu kliničku sliku, ali ni koliko je vakcina efikasna protov ovog soja.

КОЛИКО ЈЕ ВАКЦИНА ЕФИКАСНА ПРОТИВ ДУПЛОГ МУТАНТА? Докторка Гњатовић одговорила на важно питање - Кочовић изнео нову прогнозу

Foto: Printscreen

Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije napominje da ukoliko je ovaj soj zarazniji i bude inficiran veći broj ljudi, može rasti i broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, imajući u vidu njihova hronična oboljenja.

- Dupli mutant strašno zvuči, ali zapravo su izmene slične kao kod brazilskog soja. Dogodile su se duple promene na s proteinu jedna je viđena kod brazilskog soja, druga kod kalifornijskog - navela je Gnjatović, gostujući na televiziji Pink. 

Kako je navela još uvek ne postoji naučni rad koji potrvđuje da ovaj soj virusa izaziva težu kliničku sliku, ali i ukoliko pravi problem da se brže širi svakako će biti veći broj hospitalizacija i ozbiljnih slučajeva.

Upitana o efikasnosti vakcina, ona je kazala da to nije poznato, ali da je sigurno da što veći broj promena na S proteinu sve je manja šansa da će vakcine delovati 100 odsto.

- Svakako će neki nivo zaštite pružiti i vakcina kao i priroda infekcija. Kao i brazilski i indijski soj pravi veliki broj reinfekcija na području gde je zastupljen. Ako se zarazi veliki broj ljudi biće i veći broj sa kliničkim slikama, imajući u vidu hronična oboljenja ljud- navela je Gnjatović.

Foto: Jutjub/Printskrin

Sredinom maja Srbija će biti na koti od 1.300 zaraženih

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović kaže da slike nisu ohrabrujuće jer na svetskom nivou raste broj zaraženih, te je primetio da je velika trasmisija preko avionskih letova.

- U Evropi broj zaraženih lagano pada, uključujući Srbiju. Mi smo trenutno u top 16 najzaraženijh država na svetu, nikako da izađemo iz tih prvih 20... Izraelci su imali strahovito brzu vakcinaciju, tri puta bržu neko kod nas - rekao je Kočović.

Kako je dodao, da će do 33 odsto vakcinisanih Srbija dogurati oko sedmog jula, dok će na oko 1.300 zaraženih izaći oko 13. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju