TRUDNICAMA I DOJILJAMA SE PREPORUČUJE DA SE VAKCINIŠU: Đerlek- Ministarstvo šalje dopis svim vakcinalnim punktovima

Tanjug

21. 04. 2021. u 15:39

TRUDNICAMA i dojiljama se preporučuje da se vakcinišu i zbog toga će sutra Ministarstvo zdravlja poslati dopis svim vakcinalnim punktovima u zemlji da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime vakcinu, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

ТРУДНИЦАМА И ДОЈИЉАМА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: Ђерлек-  Министарство шаље допис свим вакциналним пунктовима

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Đerlek ističe da je cilj dopisa da se svi lekari sa vakcinalnih punktova upoznaju sa odlukom najstručnijih ljudi iz oblasti ginekologije, akušerstva i dojenja, tako da mogu da vakcinišu trudnice i dojilje.

- Imali smo dosta primera da se one nisu vakcinisale, jer lekari nisu znali da li može ili ne može. Ovaj dopis će u tome koristiti i sigurno će veliki procenat žena biti vakcinisan, koje su iz tog straha bile vraćane- pojašnjava Đerlek.

Inače, Svetsko udruženje akušera i ginekologa preporučuje vakcinaciju trudnica, posebno ako spadaju u rizicne grupe - ukoliko su u poznim godinama, imaju povišenu telesnu težinu, dijabetes i visok pritisak.

Đerlek ističe da je zajednička preporuka stručnih službi u zemlji, Komiteta za imunizaciju, Republičke stručne komisije za akušerstvo i ginekologiju i Stručne komisije za dojenje da je vakcina, ipak, i kod trudnica i dojilja jedino sredstvo u borbi protiv kovida.

Upravo je, ističe, i osnovni cilj Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju da zaštiti što više populacionih grupa.

Kada je reč o dojiljama, Republička stručna komisija je dala preporuku da žene koje su radno aktivne i u riziku da na radnom mestu obole, treba da se vakcinišu.

Na pitanje da li se razmišlja o otvaranju punktova za imunizaciju trudnica pri ginekološkim ordinacijama, Đerlek kaže da je to odličan predlog, jer tako lekar koji vodi trudnoću može lično da pruži savet trudnici da li spada u rizičnu grupu i kada treba da se vakciniše.

- U svakom slučaju uvek ćemo slušati struku, i voditi računa da naše sugrađanke i kada je u pitanju njihovo zdravlje i zdravlje fetusa, a i kada su u pitanju dojilje, budu bezbedne u svakom smislu te reči- zaključuje Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024