TELO MU NIKADA NISU NAŠLI: Saša na večnoj straži - Otkriven mural vojniku iz Vreoca, nastradalom na Košarama (FOTO)

B. PUZOVIĆ

16. 04. 2021. u 19:39

U CENTRU Lazarevca, kod Rudarske česme u glavnoj Karađorđevoj ulici, otkriven je i osveštan mural sa likom Saše Ivankovića, iz Vreoca, koji je, kao dvadesetogodišnjak, redovni vojnik, nestao u toku bitke na Košarama, na KiM, 16. aprila 1999. godine, za vreme NATO agresije.

ТЕЛО МУ НИКАДА НИСУ НАШЛИ: Саша на вечној стражи - Откривен мурал војнику из Вреоца, настрадалом на Кошарама (ФОТО)

Foto: V. N.

Njegovo telo nikada nije pronađeno, deceniju kasnije zvanično je proglašen mrtvim, a njegovi roditelji u međuvremenu su preminuli, svakoga dana željno iščekujući da se njihov jedinac pojavi na kapiji porodičnog dvorišta.

Veliki mural oslikali su lazarevački umetnici Tamara Mitrović i Vladimir Petrović, na inicijativu Udruženja građana "Centar za edukaciju i motivaciju" i Mesne zajednice Vreoci. Na groblju Crne međe u Lazarevcu, gde počiva njegov prazan kovčeg, na spomenik poginulom mladiću položeni su venci i cveće.

Ivanković nije morao da ide u vojsku, jer je bio staratelj majci Gordani i ocu Milomiru, koji su bili invalidi. Ipak, nije želeo da tu mogućnost iskoristi, u vojsku je otišao krajem 1998. godine. Posle obuke u kasarni u Valjevu, prekomandovan je u Beograd, a kad je počelo NATO bombardovanje njegova jedinica premeštena je na Košare. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, njegovi najbliži saznali su da se Saša vodi kao nestao u ratnim dejstvima.

Foto: Privatna arhova

Savet Mesne zajednice Vreoci, stanovnici lazarevačkog naselja Rasadnik i Rasinska brigada tadašnje Vojske SRJ, podneli su zahtev da Saša Ivanković dobije ulicu u ovom poznatom rudarskom gradu. Predloženo je Gradskoj opštini Lazarevac da sadašnja Leskovačka ulica u naselju Rasadnik ponese ime hrabrog vojnika. U tom naselju, naime, većinom žive građani koji su se doselili iz Vreoca, odakle je bio Ivanković.

- Oslikavanjem veličanstvenog murala, a nadamo se i skorim imenovanjem ulice po njemu, Saša će, duhom i sećanjem na najlepši način biti vraćen u svoj rodni Lazarevac - kaže njegov brat od strica Velisav Ivanković. - Svako ko bude prošetao centrom Lazarevca, moći će da vidi još jednog heroja, koji je najzad izvučen iz zaborava. Biće oslikan i mural posvećen Nikoli Nikoliću, Lazarevčaninu koji je stradao za vreme NATO agresije na KiM. Saša je istinski heroj i zaslužuje više od murala. Drago mi je da starešine i saborci svake godine odaju poštu našem Saši, koji je ostao na večnoj straži, iznad vrhova Košara.

Foto: V. N.

MAJKA VEROVALA DA ĆE SE VRATITI

- SAŠINI roditelji bili su presrećni kad se rodio, rastao, stasao u lepog i dobrog mladića - sećaju se njegovi najbliži rođaci. - Sašina majka Gordana je do kraja života verovala da će se odnekle njen jedinac ipak pojaviti. Na samrti, Gordanine poslednje reči, očiju punih suza, bile su: "Doći će Saša, molim vas, pazite ga i čuvajte."

Foto: Privatna arhova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije