RATNI DNEVNIK GENERALA NA MOBILNOJ APLIKACIJI: Studenti elektrotehnike iz Niša digitalizovali istorijsko nasleđe u Trsteniku

Sofija Babović

21. 02. 2021. u 11:22

STUDENTI "Arhimedija grupe" sa Elektronskog fakulteta u Nišu izradili su originalnu aplikaciju za mobilne telefone - Ratni dnevnik generala Dušana Dodića (1884-1955), poreklom iz Trstenika.

РАТНИ ДНЕВНИК ГЕНЕРАЛА  НА МОБИЛНОЈ АПЛИКАЦИЈИ: Студенти електротехнике из Ниша дигитализовали историјско наслеђе у Трстенику

Foto S. Babović

Veliko interesovanje izazvalo je pre dve godine publikovanje dnevnika junaka sa Solunskog fronta, a u zajedničkom poduhvatu Zavičajnog muzeja Jagodine i Narodnog univerziteta u Trsteniku, priređena je i izložba fotografija i dokumenata, koji neposredno svedoče o Velikom ratu i životu generala.

- Upravo je ta pažnja javnosti pomogla da se čitav projekat, koji je svojevremeno dobio podršku Ministarstva kulture, digitalizuje u saradnji sa kolegama iz Jagodine, mladim strunjacima niškog fakulteta i jedinim unukom generala, uvaženim naučnikom prof. dr Veljkom Milutinovićem - predočava istoričarka Jelena Vukčević, koja brine o muzejskoj zbirci trsteničkog Narodnog univerziteta.

JUNAK General Dušan Dodić, Foto Porodična arhiva

APLIKACIJA koja se može besplatno preuzeti u onlajn-prodavnici prilagođena je svim android i IOS sistemima. U okviru nje su, pored autentičnog dnevnika, i fotografije i zapisi iz života slavnog generala Dodića, porodična sećanja, biografija, vojna karijera, dokumenta, prikaz publikacija. U planu je i ažuriranje aplikacije sa podacima o istoriji Trstenika u vreme Velikog rata.

Foto S. Babović

- Dedu, nažalost, nikada nisam video, umro je u izgnanstvu kada sam imao samo četiri godine, ali ta slavna tradicija iz Prvog svetskog rata, brižljivo se čuvala i sačuvala u porodici - svedoči, za "Novosti", svetski priznati naučnik prof. dr Veljko Milutinović iz Beograda, unuk generala Dodića, rođenog u selu Milutovac kod Trstenika.

ODLIKOVAN ČAK 20 PUTA

GENERAL Dušan Dodić bio je odlikovan čak 20 puta (dva puta je dobijao Orden belog orla sa mačevima četvrtog reda i Orden Svetog Save, kao i Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda). Otac generala, Miloš Dodić, bio je trgovac i narodni poslanik, a sa Todorom Dodić imao je i sina Aleksandra(1885-1965), istaknutog političara između dva svetska rata, i Boška (1887-1916), rezervnog konjičkog oficira, koji je preminuo u Bizerti od posledica povlačenja preko Albanije. Svi su Dodići učestvovali u oslobodilačkim ratovima i u bitkama se junački držali.

- Nažalost, naša porodica je prolazila kroz teške trenutke. Svi su, na neki način, bili žrtve Drugog svetskog rata, a deda Dušan je iza sebe ostavio dva sina, koji nisu imali naslednike. Ja sam tako unuk po ćerki, Simonidi, koja je zaostavštinu dobila od dedine druge supruge.

PROFESOR dr Milutinović i njegovi potomci nastavili su da baštine istoriju herojstva velikog brigadnog generala. Ratni dnevnik koji je sada i digitalizovan, vođen je od 24. novembra 1918. do 23. juna 1919. godine. Ovaj istorijski izvor prvog reda, omogućava sada i korisnicima mobilnog telefona rekonstrukciju kretanja srpske vojske tokom proboja Solunskog ftonta, kao i upoznavanje sa manje poznatim momentima teškog života vojnika, poput problema sa dostavom hrane, dostupnošću vode za piće.

PODUHVAT Saradnici Zavičajnog muzeja Jagodine i Narodnog univerziteta u Trsteniku, Foto S. Babović

U dnevniku, čije originalno izdanje čuva jagodinski muzej od 1982. godine, su vojničkim rečnikom opisani napadi na Kavadarce, Štip, Kočane, Carevo Selo, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodinu, Bagrdan, Lapovo, Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac i Temišvar. To su sve bili gradovi koje je oslobodio general Dodić sa svojom vojskom.

- Naša leva kolona koja se dosad zvala srednja, produžuje gonjenje ka Smederevu, sve levom obalom Morave, sa zadatkom da štiti desni bok Prve armije, održava najtešnju vezu sa moravskom desnom kolonom Konjičke divizije i posta ra se da zauzme liniju na Dunavu od ušća Morave pa zaključno Smederevo, obezbeđujući i braneći ovaj odsek. U 18 časova došao je Prvi bataljon Prvog pešadijskog puka, poseo Jasenicu levo od nas... - zapisuje na jednom mestu general Dušan Dodić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja