KOJA VAKCINA NAJBRŽE DELUJE: Institut za primenu nuklearne energije ispitivao učinak različitih cepiva posle prve doze

B. RADIVOJEVIĆ

11. 02. 2021. u 08:00

SAMO dve nedelje posle prve doze "Fajzer Biontekove" vakcine, 85 odsto pelcovanih razvilo je prilično dobru zaštitu od kovida 19.

КОЈА ВАКЦИНА НАЈБРЖЕ ДЕЛУЈЕ: Институт за примену нуклеарне енергије испитивао учинак различитих цепива после прве дозе

Laboratorija Instituta za primenu nuklearne energije / Foto Ž. Knežević

Posle prve doze ruskog "sputnjika V" efekat je isti, ali antitela taj zaštitni nivo dostižu nekoliko dana kasnije nego kod vakcinisanih "Fajzerovom" vakcinom. Za cepivo kineskog "Sinofarma" još nema dovoljno podataka, jer je njime imunizacija počela nešto kasnije, ali je dosad potvrđeno da na ovu vakcinu ima najmanje neželjenih reakcija, a ne očekuje se ni da će njen efekat biti manji nego kod prve dve.

Ovakve utiske o efiktima vakcina stručnjaci su stekli za nepun mesec od početka masovne imunizacije, ali na malom broju pacijenata, i tek će ih proveriti kroz studiju sa više ispitanika. Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), otkriva, za "Novosti", da je dogovoreno da se istraživanje radi na lekarima, koji su prvi i vakcinisani, i da u INEP-u očekuju značajne količine uzoraka koje će ispitivati.

- To što smo dosad zaključili da "Fajzer Biontekova" vakcina najbrže stvara dobar imunitet ne znači da je ona i najbolja - kaže Gnjatovićeva za "Novosti". - Kod "sputnjika" je imunološki odgovor, takođe, podjednako dobar pred revakcinaciju. Nema razloga da sumnjamo da će isto biti i sa kineskom vakcinom. Ali, sve to tek treba da se naučno verifikuje.

Prema onome što je dosad zaključeno, imunološki odgovor posle prve doze, i "Fajzerove" i vakcine "sputnjik V", možda bi bio dovoljan za zaštitu od infekcije virusom korona, i bez revakcinacije. O promeni pravila se, međutim, čak i ne razmišlja, jer je mnogo toga još nepoznato.

- Sve dok se ne dokaže da vakcinisani koji su razvili antitela ne prenose infekciju koronom, moraju da se poštuju opšte epidemiološke mere - kaže Gnjatovićeva. - Već znamo da vakcina "radi", da se stvaraju antitela i da možemo da se uzdamo u to da će ona štititi od najtežih komplikacija kovida 19, ali da li se razvijanjem imuniteta posle vakcinacije zapravo i prekida put transmisije virusa, to još ispituju timovi naučnika širom sveta.

Iako preliminarni rezultati ukazuju da "Fajzer-Biontekova" vakcina najbrže stvara zaštitu, na nju je evidentiran i najveći broj neželjenih reakcija.

Foto: Z. Knežević

- Ta vakcina dobro deluje, ali je problem preterana reakcija na ovo cepivo i najčešće prijavljivana neželjena dejstva - objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže dr Gnjatović, ne može da se sugeriše pojedinim kategorijama stanovništva, po starosti ili zdravstvenom stanju, da ne primaju ovo cepivo. Jednostavno se poštuje samo uputstvo proizvođača da je ona kontraindikovana samo za one koji su već imali teške alergijske reakcije.

Posle primanja prve doze "sputnjika V" potrebno je više vremena da se sintetiše protein, pa je imunološki odgovor na ovo cepivo sporiji. Odgovor na svaku vakcinu, međutim, zavisi od ukupnog zdravstvenog stanja vakcinisanog.

- I kineskom vakcinom se postiže imuni odgovor posle prve doze, ali to tek treba da izmerimo - kaže Gnjatović.- Prednost ove vakcine je što na nju ima najmanje neželjenih reakcija.

PAŽLjIVO BIRATI TEST

REVAKCINACIJA je nedavno počela, a mnogi već žele da provere efekat vakcine. Neki testovi su, međutim, nepotrebno bacanje novca.

- Ako neko želi da proveri imuni odgovor na vakcinu treba da radi analizu na IgG antitela - objašnjava dr Gnjatović. - Važno je da test bude baziran na spajk proteinu, jer su na njemu zasnovane sve vakcine koje imamo. Ako se rade testovi zasnovani na N proteinu, koji su dobri za detekciju virusne infekcije, rezultat na imunološki odgovor posle vakcinacije biće stalno negativan. Trebalo bi raditi elisa testove na S ili na S i N proteinu, a ne brze serološke koji pokazuju samo da li ima ili nema antitela, ali ne i njihovu količinu.

PLAN OPTIMIZACIJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

LEKARI ĆE VIŠE BITI NA TERENU

PRI svakom domu zdravlja u Srbiji biće uvedena služba za kućno lečenje, a izabrani lekar će 20 odsto radnog vremena provoditi na terenu, kako bi se dodatno smanjila potreba pacijenata da odlaze u zdravstvene ustanove, a sistem bio bliži njima.

Ovo je predviđeno nacrtom Plana optimizacije zdravstvenih ustanova koji je predstavljen na onlajn konferenciji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je optimizacija mreže zdravstvenih ustanova ključan proces da se postigne efikasnije i kvalitetnije zdravstvo u Srbiji.

- Ovo je masterplan i sve sugestije treba poslati do 22. februara - rekao je Vicko.

Masterplanom je predviđeno da se 85 odsto svih zdravstvenih problema građana rešava u domovima zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara