ŠPANSKI BORCI BEZ KROVA NAD GLAVOM: Potomci i simpatizeri Interbrigadista u martu slave jubilej, u veoma lošim uslovima za rad udruženja

V. C. S.

08. 02. 2021. u 11:00

UDRUŽENjE "Španski borci 1936-1939.", naslednici čuvenog Udruženja španskih boraca, koje je Tito 1971. odlikovao Ordenom narodnog heroja, a španski kralj Huan Karlos 2006. predsednika Lazara Latinovića Ordenom za građanske zasluge, danas nema prostorije.

ШПАНСКИ БОРЦИ БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ: Потомци и симпатизери Интербригадиста у марту славе јубилеј, у веома лошим условима за рад удружења

Foto Arhiva

Sastaju se po kafanama, a arhivu čuvaju u SUBNOR-u Savskog venca, pri sekciji Prve proleterske brigade.

Na njihov položaj ne utiče ni to što ove godine slave jubilej, 75-godišnjicu osnivanja, kao ni činjenica da će se potomci republikanskih boraca naći u fokusu u celoj Evropi, budući da je Španija najavila donošenje Zakona o demokratskom sećanju i mogućnost davanja državljanstva deci interbrigadista.

Nekada su obavljali najodgovornije funkcije u državi, od potpredsedničkih do ministarskih i ambasadorskih. Od četiri generala armije sedamdesetih godina prošlog veka, trojica su bila pripadnici nekadašnjih Internacionalnih brigada. Tretirani su kao prvoborci. Danas su, međutim, potpuno marginalizovani.

Koča Popović, Foto Arhiva

- Okupljamo se u "Brankovini", pre toga u "Zlatnom burencetu" i "Suncu" - kaže aktuelni predsednik Milo Petrović. - Poslednji živi španski borac iz Srbije Milojko Teofilović, koji je imao dom u Kaliforniji, slao je na godišnjicu preko rođaka tortu, sve dok nije preminuo 2009. Posle su tu tradiciju preuzele Lenka i Kori Udovički, ćerke Lazara Udovičkog, a poslednjih godina Marin, sin Vicka Antića.

MNOGI REHABILITOVANI

UDRUŽENjE je imalo veliku ulogu u rehabilitaciji španskih boraca. U Srbiji su mahom u pitanju golootočani, od kojih je jedan broj sudski rehabilitovan i dobio odštete. U Sloveniji se radilo na vraćanju građanskih prava osuđenima u "dahauskim procesima", optuženim za navodnu saradnju s Gestapoom. Naknadno je dokazano da je u pitanju montiran proces.

Nekada su prostorije imali u Domu Vojske, ali su iseljeni 1999, u vreme bombardovanja, i nikada nisu vraćeni. Uzalud su pokušavali da dobiju nazad kancelarije između 2005. i 2011. Obraćali su se čak i predsedniku Republike, objašnjavali koliki su uticaj imali u formiranju JNA. Četvorica vodećih komandanata prilikom oslobađanja Beograda bili su interbrigadisti: Peko Dapčević, Koča Popović, Petar Drapšin i Kosta Nađ.

- Ove godine, 19. marta, navršava se 75 godina od kada je, na Kolarčevom narodnom univerzitetu, formirano Udruženje jugoslovenskih dobrovoljaca španske republikanske vojske - kaže Petrović.

Kosta Nađ, Foto Arhiva

- Početkom dvehiljaditih preimenovano je u Udruženje španskih boraca i prijatelja, a mi smo, kao novo udruženje formirani 2011. Baštinimo sve tekovine i nastavljamo tradiciju svojih prethodnika.

Na pitanje da li se danas osećaju odbačeno, Petrović odgovara da im nisu potrebne prostorije da bi radili ono u šta veruju, a ionako nemaju novca za plaćanje troškova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina