U VAZDUHU SADA LEBDI I POLITIKA: Građani brinu da li udišu otrove, nadležni upozoravaju da se protesti zloupotrebljavaju

S. B. M.

11. 01. 2021. u 08:44

KAKAV vazduh udišemo, pitaju se građani Srbije.

У ВАЗДУХУ САДА  ЛЕБДИ И ПОЛИТИКА: Грађани брину да ли удишу отрове, надлежни упозоравају да се протести злоупотребљавају

Foto D. Milovanović

I dok direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović tvrdi da Agencija nije menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, već je "došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone", nekoliko stotina građana je na protestu u centru Beograda juče iskazalo nezadovoljstvo zbog zagađenja, tražeći tačne informacije o kvalitetu vazduha.

Povodom protesta oglasila se i resorna ministarka Irena Vujović, rekavši da kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i da je taj problem prisutan decenijama:

- Neodgovorno je reći da država ne radi ništa po tom pitanju - rekla je ministarka Vujović.

- Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na ovom protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili.

Foto N. Živanović

Bojan Simišić, iz "Eko straže", kaže da je protest bio poziv za očuvanje javnog zdravlja i da svi drugi zahtevi koje su predali Vladi proizlaze iz toga.

- U Srbiji 15.000 ljudi umre od zagađenja, podaci su Agencije. Građani iz sekundarnih izvora dobijaju informacije o stanju vazduha i zabrinuti su za svoje zdravlje. Vladi smo predali nekoliko zahteva, a najbitniji se odnose na informisanje građana o tome šta udišemo - kaže Simišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a