KRIZNI ŠTAB OBRATIO SE JAVNOSTI - Tiodorović: Situacija i dalje teška, za vikend će sve raditi do 20h uz rigoroznu kontrolu (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2020. u 15:02

KRIZNI štab obratio se javnosti povodom trenutne epidemiološke situacije u Srbiji i najnovijih mera u borbi protiv virusa korona.

КРИЗНИ ШТАБ ОБРАТИО СЕ ЈАВНОСТИ - Тиодоровић: Ситуација и даље тешка, за викенд ће све радити до 20х уз ригорозну контролу (ВИДЕО)

Foto: Tanjug



Tiodorović: Situacija i dalje teška

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.794 osoba, njih 3.823 je pozitivno, dok je nažalost 49 osoba preminulo - rekao je doktor Branislav Tiodorović.

-U ovom trenutku možemo reći da i dalje imamo tešku epidemiološku situaciju-dodao je Tiodorović.


Trenutno 81 zdravstveni radnik hospitalizovan, 2.534 je ukupno zaraženo

- Imamo 81 zdravstvenih radnika koji su hospitalizovani i 2.534 lekara koji su zaraženi. Zdravstveni sistem je prenapregnut i stanovništvo je na ivici ali moramo da nađemo snage da u narednim danima i mesecima sprovodimo mere u potpunosti. Izuzetno je važan događaj vakcinacija i da steknemo imunitet kako bismo izašli iz ove situacije - kazao je Tiodorović.

Foto: Tanjug

 


Za vikend rigorozna kontrola poštovanja mera

Doktor je naglasio da se za vikend, posebno u tržnim centrima, mora rigorozno kontrolisati poštovanje mera.

- U tržnim centrima moraju se poštovati mere, broj ljudi, maske, poštovanje distance-rekao je dr Tiodorović.

Doktor je rekao i da je na današnjoj sednici promenjena kvadratura na kojoj se može naći jedna osoba i dodao da je ona podignuta sa četiri kvadratna metra, na devet.

Naglasio je da je medicinski deo Kriznog štaba ipak bio protiv bilo kakvog popuštanja, ali da su odluku o radu trgovinskih i ugostiteljskih objekta tokom vikenda do 20 časova doneli kako bi se optrećenje na pojedine trgovinske objekte zbog kupovine novogodišnjih poklona tokom radnog dana smanjilo.

Tiodorović je rekao i da je Krizni štab danas dobio potvrdu od pomoćnika ministra zdravlja zaduženog za kontrolu poštovanja mera da će se tokom vikenda obavljati stroža kontrola.

Oni koji, kaže, ne poštuju mere, biće kažnjavani.


- Posebno moram da kažem da će se u narednom periodu kontrolisati hoteli, posebno na Zlatiboru, Kopaoniku -rekao je Tiodorović.

Foto: Printskrin

 


Zdravković: 300 pacijenata se leči u KBC Bežanijska kosa

U KBC "Bežanijska kosa" hospitalizovano je 300 pacijenata obolelih od korona virusa, od kojih je 40 u jedinici intenzivne nege, na raličitim terapijama kiseonikom, saopštila je direktorka te ustanove dr Marija Zdravković.

Ona je rekla da se u toj kliničko-bolničkom centru zbrinjavaju pacijenti koji imaju koronu, kao i pacijenti koji imaju neka druga oboljenja, a pozitivni su na kovid 19.

-Sistem je vrlo operativan i u svakom trenutku imamo odličnu komunikaciju sa svim kliničko-bolničkim centrima u Beogradu i Srbiji, kao i sa ne-kovid bolnicama - rekla je Zdravković.

 

O dočeku Nove godine


Epidemiolog Branislav Tiodorović izrazio je danas uverenje da neće biti doneta odluke o odobravanju organizovanog dočeka i proslave Nove godine.

- Znam stav mojih koleginica i kolega, većina članova Kriznog štaba misli da nećemo doneti mere o organizovanom dočeku Nove godine. To ćemo preseći u ponedeljak kad ćemo doneti odluku za doček Nove godine - kazao je Tiodorović.

Upitan da li misli da postoji raskorak u merama Kriznog štaba pa to daje osnova da neki veruju da će biti organizovanog dočeka te prodaju aranžmane, Tidorović je kazao - „taj koji je odlučio da prodaje aranžmane, to je njegov problem“.

Tiodorović je istakao da zasigurno neće biti pozitivna odluka u korist organizovanog dočeka.

Što se koncerta na Zlatiboru tiče, za koji se prodaju karte, prema njegovim reči jasno je koje mere postoje i koliko osoba može na otvorenom da prisustvuje.

-Postavlja se pitanje kako je neko zakazao tako nešto - rekao je on.

 

O planu vakcinacije

- Plan postoji, dinamika ostvarivanja tog plana je već krenula. Za mene lično, i moje kolege, je velika stvar da smo mi među tri zemlje u Evropi gde je krenula vakcinacija. Juče smo vakcinisali u Beogradu i Novom Sadu u staračkim domovima. Danas je u Nišu. Ja mislim da će vakcinacija ići brzo - rekao je doktor, odgovarajući na pitanje o planu vakcinacije.

 

Građani pokazali odgovornost za slavu Sveti Nikola

Epidemiolog Tiodorović izjavio je da su građani pokazali veliku odgovornost prilikom obeležavanja slave svetog Nikole i da zbog toga nije došlo do povećanja broja zaraženih od korona virusa.

-Vrlo smo zadovoljni što su građani po tom pitanju imali pozitivan odnos i što je slava sveti Nikola prošao bez nekih incidenata - naveo je Tiodorović.

Tiodorović: Ako se popuste mere za Novu godinu - imaćemo novi talas u januaru

Dr Tiodorović upozorio je da bi mogao, ukoliko bi se popustile mere zbog dočeka Nove godine, da se dogodi novi talas korona virusa u periodu između 15. i 20. januara.

-Tada bi mogli da se dostignu najgori pikove koje smo imali. To nam nije potrebno - dodao je doktor.

 

Još nije ustanovljen mutirani virus u Srbiji

Epidemiolog Tiodorović rekao je da još nije utvrđen novi soj, odnosno prisustvo mutiranog virusa u Srbiji.

-Naše kolege imunolozi i molekularni biolozi nisu ustanovili mutirani virus u Srbiji - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VISINSKI CIKLON DONOSI NOVO POGORŠANJE VREMENA: Prognoza za maj otkazuje proleće, stižu obilne padavine i sneg