NAŠI SENIORI Jelica Sretenović: Političar nisam, ali su mi socijalisti dali šansu da pokušam da kultura nadvlada prostotu

Š. MAROVIĆ

18. 12. 2020. u 10:22

MNOŠTVO zapaženih i vrednih uloga koje je ostvarila u bogatoj glumačkoj karijeri teško da se može nabrojati, ali je mnoge generacije najviše pamte kao Koviljku Koku Stanković iz kultne serije "Bolji život".

НАШИ СЕНИОРИ Јелица Сретеновић: Политичар нисам, али су ми социјалисти дали шансу да покушам да култура надвлада простоту

Foto Z. Jovanović

U analima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu ostaće zabeleženo njeno ime jer ga je upisala sa svega 16 godina, pa ne čudi da i u sedmoj deceniji većinu svog vremena neumorno provodi na daskama koje život znače.

Iako je virus korona mnogima poremetio planove za ovu godinu, Jelica Sretenović (66) kao da ih ima više nego pre pandemije. U razgovoru za "Novosti" istaknuta umetnica govori da je kulturna Srbija omaž onoj prostoj, koja trenutno, nažalost, drži primat u našem društvu.

- Jedina želja bi mi bila da procveta kulturno, da se mladi ljudi bave umetnošću bez straha za egzistenciju i da budu poštovani - iskreno priča Jelica. - Samo tako će duhovnost nadvladati prostotu koja je prekrila zemlju, koja to nikako ne zaslužuje. Kulturu svi vole da pomenu kada im to odgovara, ali za nju će teško nešto i da urade.

Neizvesna situacija prouzrokovana virusom korona od marta unela je nemir i dovela u pitanje opstanak i egzistenciju umetnika. Čak i u takvim uslovima, Jelica je sa kolegama iz branše našla vremena da radi na nekim novim projektima, ali i da nastavi snimanje započetih.

- Celu moju profesiju je korona tek sada stigla na surov način - zaključuje čuvena glumica. - I u početku smo imali posledice nerada, odnosno u martu i aprilu, ali već krajem maja su počela prekinuta snimanja. Snimala sam po vasceli dan, i do 12 sati i bila srećna što radim. Imala sam i predstave i gostovanja, sve do kraja oktobra. E, onda je sve zamrlo. Velika tuga. Otkazane su predstave koje su unapred bile ugovorene. Kako stvari stoje, to će trajati do kraja januara. Plašim se da će i publika odustati, a i mi kojima predstoji obnavljanje i vraćanje u specifičnu energiju.

Sve projekte koji su je čekali nedovršeni uspela je da privede kraju. Preko leta snimala je nastavak ultrapopularne serije "Tate", kao i rimejk legendarnog jugoslovenskog ostvarenja "Kamiondžije". Tu je bila i premijera predstave "Komedija zabune".

- Sa ljudima koji me zaustave na ulici nikada nisam imala problem - govori Sretenovićeva. - To su susreti koji me oraspolože, jer su ugodni i uglavnom se svedu na lepu komunikaciju. Popričam o mnogim stvarima koje ih zanimaju, prosto odmorim mozak od stvari koje me okupiraju.

Iako je na primarno zanimanje Jelice Sretenović trenutno stavljen katanac, glumica sve češće posećuje Nemanjinu 11, pošto je posredstvom Socijalističke partije Srbije sela u užarenu odborničku klupu. A ukoliko bude za govornicom rečita kao na glumačkom polju, nema sumnje da će se njen glas daleko čuti.

- Političar nisam, ali me je motivisalo kako mogu da doprinesem kulturi, koja je mnogo zanemarena - kaže umetnica. - Šansu za tako nešto dali su mi socijalisti. Već godinama država neće da se osmeli da dodeli jedan odsto iz budžeta kulturi, a to je minimum s kojim može da nas primi Evropska unija, odnosno jedan od uslova. Država koja kulturu stavlja na jedno od poslednjih mesta ne vrednuje sebe i ne znam ko može ozbiljno promišljati o njoj.

BOGATA KARIJERA

ŽELjU da postane glumuca Jelica Sretenović imala je od malih nogu, pa je tako još kao devojčica bila član dečjeg dramskog studija Bate Miladinovića i tu se oprobala u nekoliko TV drama. Prvu ulogu u pozorištu odigrala je u predstavi "Lorencaćo", režisera Branka Pleše, a na filmskom platnu prvenac je zabeležila u ostvarenju Antona Tomašića "Žive veze", snimljenom davne 1975. godine. Glumila je u preko 70 filmova i serija, a tokom karijere koja još uvek traje snimila je i nekoliko reklama, kao i duet "Ruska čokolada", sa grupom "Poslednja igra leptira".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...