OVO JE USLOV ZA UVOĐENJE POLICIJSKOG ČASA U SRBIJI: Doktor Tiodorović o novim merama ukoliko se epidemiološka situacija pogorša

Novosti online

26. 10. 2020. u 17:39

U OVOM trećem talasu korona virusa, koji će biti najduži, Srbija može da se suoči sa jednim do dva pika. O najoštrijim merama u smislu policijskog časa, možemo da razmišljamo ako dođemo do 500 pozitivnih na 100.000 stanovnika za dve nedelje, a sada ih imamo 50, i to ne u celoj zemlji već samo lokalno, u žarištima, kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

ОВО ЈЕ УСЛОВ ЗА УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА У СРБИЈИ: Доктор Тиодоровић о новим мерама уколико се епидемиолошка ситуација погорша

Dr Branislav Tiodorović / Foto Tannjug

On ističe da ako budemo imali 1.000 obolelih za 24 sata ni sata, ne bi razmišljao da zatvori klubove, koji su snimljeni da se u njima krše mere.

Kao neke od prvih mera koje bi mogle da budu uvedene s obzirom na to da nam raste broj potvrđenih slučajeva navodi obavezan PCR test na ulazu u zemlju, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i privremeno zatvaranje bioskopa i pozorišta. Zabrinjava što u poslednja tri dana raste broj potvrđenih slučajeva među radno aktivnim stanovništvom od 40 do 60 godina, a do pre tri dana su to bili mladi od 20 do 40. Ističe da ni u najgorem slučaju ne može da nam se dogodi da imamo 7.000 obolelih za 24 sata

Predsednik Aleksandar Vučić je juče rekao da nije isključeno da u narednim danima imamo dnevni presek sa više od 1.000 pozitivnih za 24 sata. Prof. Tiodorović kaže da potpuno razume zašto je to predsednik rekao, i ističe da ako do toga dođe, nijednog momenta ne razmišlja da zatvori klubove u kojima su se kršile mere. Štaviše, ističe, odmah bi ih zatvorio, a objašnjava i zbog čega:

- Zadatak predsednika je da brine o narodu. Potpuno razumem što je to rekao, hteo je da podigne ozbiljnost. On to odlično prati, i normalno je da se uvek konsultuje sa kim treba. Realno, ako bi se to desilo, ja ne bih razmišljao nijedan sat, ne jedan dan, da zatvorim sve klubove u kojima su snimljene gužve i nepoštovanje mera. Ali, to nije naš zadatak iz medicinskog stručnog dela, već iz pravnog sistema. Jer, ako čekaju nekoliko sati da bi ušli na neki splav, a sa druge strane snimaju gužvu ispred Infektivne ili druge klinike ako su čekali pola sata, ima li to veze sa poštenim odnosnom prema sistemu? Znate koliko košta rezervacija stola? 45.000 dinara... Kad sam to čuo. Šta je njemu onda da plati kaznu od 150.000?

Oštrije mere u žarištima

Prema njegovim rečima, predlog je da se oštrije mere uvode i koriste u onim sredinama gde stanje nad epidemijem izmiče kontroli. Takve mere, u smislu policijskog časa, ograničenja kretanja bi se uvele u Srbiji kada bismo imali 500 pozitivnih na 100.000 stanovnika u prethodne dve nedelje, a sada imamo malo ispod 50.

- Ja se, iskreno, nadam da nećemo doći do tih 500. Sada imamo ispod 50 na 100.000 stanovnika. Ovim trendom, to će se, međutim, povećavati naviše. Ali, uzmite da Crna Gora ima 256. Ako sada imamo 50, tek 500 bi nas dovelo u situaciju da moramo da razmišljamo o uvođenju najoštrijih mera, koje, opet, ja smataram, ne bi trebalo primenjivati svuda, na nivou cele zemlje, nego lokalno, u žarištima, a zna se kojih 10, 15 gradova prednjače. Nije u svim sredinama isto. Policijski čas i ograničenja ne moraju biti u celoj Srbiji, ali se moraju primeniti na određene sredine koje su ugrožene. Treba da budemo svesni da treba organizovano, i svesno da se pripremamo za sve što će se stvoriti sa dolaskom hladnog vremena. Mislim da možemo to da uradimo. Imamo iskustvo.

- Predlog je da se oštrije mere koriste u onim sredinama gde očigledno izmiče kontroli stanje nad epidemijom, a izmiče zbog toga što se masovno ne poštuju mere. Videli smo na primeru Španije, policijski čas je bio prvo u delu Madrida, a onda u celoj Španiji. Mi ne moramo nikoga da imitiramo, mi imamo svoju procenu, a ona se zasniva na podacima sa kojima raspolažemo.

Jedan do dva pika u trećem talasu

Doktor kaže da se u toku ovog trećeg talasa možemo susresti sa jednim do dva pika.

- Što se pika tiče, pominjao sam i novembar i decembar. Sve zavisi od ponašanja stanovništva. Ukoliko je stanovništvo disciplinovano, biće kasnije. Ja i dalje tvrdim da velika većina poštuje mere, i zahvaljujući njima mi smo još bolji od mnogih i iz okruženja i Evrope. Sada među pozitivnima dominiraju mladi, ali počinje da raste i broj među radno aktivnim stanovništvom. Prvo su bili od 20 do 40 godina, a  poslednjih dva, tri dana, za vikend, imamo i radno aktivno stanovništvo od 40 do 60 godina. Što postaje zabrinjavajuće.

- U bolnice se najvećim delom primaju stariji, radno aktivno ili su već prešli 60 godina, i oni se i nalaze na respiratoru. S obzirom na to, vidi se da se sve seli polako na stariji uzrast. S tim u vezi, pik može da se desi da nam dođe i ranije. Sve zavisi da li će se uozbiljiti svi oni koji prave probleme. Rekoh, mali broj je takav, ali dovoljan, ili ako država ne uspe da obezbedi nadzor nad klubovima, žurkama, spektaklima...  Pomenuo sam i novembar i decembar zavisno od toga da li će pre ili kasnije. Nama je važan svaki dan, jer u novembru i decembru imamo hladnije i vlažnije dane, što pogoduje virusu, a kada se svi rizici multiplikuju, imaćemo eksponencijalni rast obolelih, ali nikako 7.000 u jednom danu. To ne može ni u najcrnjem scenariju da nam se dogodi. U celini, Srbija će sigurno imati jedan do dva pika. Najstrašnije će biti ako starije stanovništvo bude zahvaćeno. Oni zahtevaju mnogo više hospitalizacija, uključivanje respiratora, intenzivne nege, što kod mlađih nije slučaj - objašnjava prof. dr Tiodorović.

D. Milovanović

Zašto imamo rast pozitivnih, ali ne i na respiratoru?

To je upravo i objašnjenje zašto sada kada imamo i dane sa više od 500, 600 i 700 obolelih, imamo po 20-ak ljudi na respiratoru. Profesor nam objašnjava da 700 pozitivnih ne znači i 700 obolelih. 

- Čak se može postaviti i pitanje da li imamo više obolelih. Mi imamo više pozitivnih, a to neće trajati još mnogo. Možda bude još koji dan tako. To su ovi mlađi, otporniji, sa manjom količinom primljenog virusa. Jer, još uvek je manji izvor infekcija. Ali, kada se to rasprostrani, i kada ovi mladi počnu da seju to mnogo šire, povećaće se i broj izvora infekcije. Onda će biti zahvaćemo i radno aktivno stanovništvo, među kojem je, kao što rekoh već krenulo, stariji i hronični bolesnici. Ne treba zaboraviti da uglavnom naši mladi žive u porodicama u kojima je po nekoliko generacija - kaže prof. dr Tiodorović i podseća da jedna zaražena osoba virus može da prenese na još dve, tri. 

Prve moguće mere 

Na pitanje da li će predstojeća sednica Kriznog štaba, koje se očekuje krajem nedelje biti jedna od najtežih po pitanju donošenja mera, s obzirom na to da imamo rast pozitivnih, treba sprečiti širenje zaraze i održavati ekonomiju, kaže o kojim merama bi trebalo razmišljati.

Još smatra da treba uvesti PCR test na ulazu u zemlju, o čemu je odluka izostala na sednici u četvrtak. Navodi da bi trebalo skratiti rad ugostiteljskih objekata, a možda razmišljati i o privremenom zatvaranju bioskopa i pozorišta. 

- Bio sam spreman na prošloj sednici da uvedemo PCR za ulazak, jer sve gori oko nas. Republika Srpksa uvodi najstrože mere. Ako je Slovenija uvela policijski čas, pitanje je kad će i Hrvatska, onda imamo problem kod nas jer se slobodno ulazi. Treba omogućiti našem narodu da komunicira, treba podržati ekonomiju, kad nema ekonomije nema ni zdravlja, ali onda smo u stvarno teškoj dilemi. Mislim da bi uvođenje testa doprinelo situaciji.

- Sa velikom nadom očekujem antigenski test. on je vrlo prost za izvođenje, uzima se bris grla i nosa, i rezultati se dobijaju za pola sata.Važno ga je uraditi trećed do petog dana od kontakta sa zaraženom osobom. Takođe, skraćivanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata se virus ne eliminipše, ali se smanjuje rizik prenošenja, a ako se ova nastavi iz dana u dan, možemo doći u situaciju da procenjujemo da li je bitno zatvoriti bioskope i pozorišta na neko vreme, dovoljno je i na nedelju dana da bi se presekao talas - kaže on.

Foto P. Milošević

Škole i vrtići će raditi normlano

- Može se zaključiti da ovaj model koji smo primenili u školama i vrtićima, dobro funkcioniše. Za sada je veoma blago povećanje dece, koja imaju pozitivan nalaz. To su najčešće deca čiji je neko od roditelja pozitivan. Vrlo retko ima da su oboleli. Model je da ako u jednom odeljenju ima dva povezana pozitivna slučaja, ono prelazi na onlajn, ili ako je u školi broj zaraženih prešao 30 odsto, onda ona prelazi na nastavu na daljinu, mada u modelu piše polovina - rekao je prof. dr Tiodorović.

Da bi kontrola bila efikasnija, odnosno kažnjavanje onih koji ne poštuju protivepidemijske mere, menja se nekoliko zakona - Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Prekršajni pa čak i Krivični.

- Kontrola je mnogo bolja nego što je bila pre one naše sednice na kojoj je mnogo zaključeno o pravnom sistemu. Naše je da dajemo predloge mera, ali sprovođenje i nadzor nad njima je državni i posao  pravnog sistema. I tu ima niz stvari koje nisu razrešene. Ne može da se koristi komunalna milicija u svakom trenutku, ne može policija , postoje uslovi pod kojima mogu da se koriste. Promenom zakona, koja je upravo u toku, imaćemo mandatnu kaznu koja će na licu mesta da se iziče, moći će odmah da se zatvori kafić, klub restoran u kojem je zatečeno da se ne koriste sve mere, gde je velika gužva.

- Promenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, promeniće se način nadzora. Pored inspekcija, sanitarne i inspekcije rada, moći će da se uključite i druge inspekcije kao što se saobraćajna kada je u pitanju auto prevoz. Ona to i sada radi ali nema pravo da kazni nekoga zašto je ušao bez maske. Ubacuje se mogućnost da i komunalna milicija može da zatvori objekat, da može mandatno da kazni...

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)