DEVOJKE KOJE MARŠIRAJU I POD VODOM: Nela i Jelena su prve žene ronioci u vojsci Srbije (FOTO)

Zdravko Grumić

24. 10. 2020. u 12:00

VOJSKA Srbije u svom sastavu odnedavno ima prve žene ronioce! Oficirke Rečne flotile, poručnik Nela Popović (26), koja je i lekar u toj jedinici stacioniranoj u Novom Sadu, i potporučnik Jelena Paunović (24), uspešno su savladale izuzetno naporan i zahtevan kurs ronjenja, čime su ostvarile deo svojih snova i profesionalnih planova, potvrdivši ponovo da za dame u našoj vojsci nema nesavladivih prepreka.

ДЕВОЈКЕ КОЈЕ МАРШИРАЈУ  И ПОД ВОДОМ: Нела и Јелена су прве жене рониоци у војсци Србије (ФОТО)

Foto Nenad Karlić

Nela i Jelena su, zajedno sa još dvojicom svojih kolega, prethodno prošle rigorozne psihofizičke provere i tokom osam nedelja trajanja obuke u mutnom i hladnom Dunavu i na poligonima, pod nadzorom iskusnih ronilačkih instruktora, odgovorile na zahteve specijalističkog kursa za lake brodske ronioce ispunivši sve propisane kriterijume i standarde. Kruna tog velikog uspeha jeste ronilačka značka, novi ukras na njihovim svečanim uniformama, koju mogu da nose samo oni najbolji.

- Ovo je za nas zaista izuzetno iskustvo. Apsolutno nije bilo nikakve protekcije. Nas dve smo želele da ovaj kurs završimo potpuno ravnopravno sa muškarcima i valjano - ističe doktorka Nela, za "Novosti", i napominje da je to bio prvi korak u nastavku njene stručne edukacije u oblasti podvodne medicine.

Pošto vojni ronioci imaju veoma složene zadatke, fizički i mentalno izuzetno naporne, oni zahtevaju i poseban medicinski nadzor i zato je potrebno da medicinski kadar u Rečnoj flotili što bolje poznaje medicinu ronjenja. A kako te vrste obuke još nema u Srbiji, u planu je da Nelu u dogledno vreme pošalju na kurs negde u inostranstvo.

I za potporučnicu Jelenu je ovo bio prvi stepenik ka vrhu u poslu kojim se bavi, a to je zvanje instruktora ronjenja.

- Ponosna sam što smo svi uspešno završili ovaj kurs i što s ponosom možemo da nosimo naše ronilačke značke - kaže ta mlada oficirka, trenutno komandir voda u Rečnoj flotili, napominjući da je još na Vojnoj akademiji poželela da bude u ronilačkoj jedinici.

BRIGA MAME NATAŠE

NELA i Jelena imale su, kažu, za taj svoj poduhvat veliku podršku i od svojih roditelja u Apatinu, odnosno u Šapcu.

- Svi u porodici su ponosni zbog mog uspeha ali bili su i uplašeni dok nije bilo sve završeno. Posebno je brinula mama Nataša, jer živimo kraj Dunava i zna koliko je mutna i hladna ta reka - kaže Nela, dodajući da ju je tata Vladimir "stojički podržavao" i čekao da joj na kraju čestita.

Obe naše sagovornice ističu veliku pomoć i podršku koje su one i dvojica njihovih kolega imali od komandira kursa kapetana korvete Šerifa Bajramija i ostalih instruktora ronjenja.

- Bilo je, moram priznati, i trenutaka slabosti, pa i suza i čak pomisli u momentima da odustanem. Ali, samo zahvaljujući ovim izuzetno stručnim ljudima s višegodišnjim iskustvom i njihovom pristupu tokom naše obuke, uspeli smo na kraju - dodaje doktorka Popović.

"BRATSKO DISANjE"

ZA potrebe Vojske Srbije Rečna flotila realizuje kurseve za ronilačke specijalnosti, a obuka sa kandidatima izvodi se na bazenima popularnog "Spensa", kanalu hidrosistema DTD, fruškogorskim jezerima i na kraju u Dunavu.

- Svaki dan obuke može da bude eliminacioni, jer su pod budnim okom instruktora i podležu selekciji. Testiraju se reakcije i ponašanje kroz različite situacije, poput "bratskog disanja" i korišćenja "bratskog konopa" tokom zarona u mutnoj vodi.

Zadovoljstvo time što je Rečna flotila dobila nove ronioce ističe instruktor kapetan Bajrami, naglašavajući ključni cilj kursa a to je da budu zadovoljeni propisani kriterijumi i standardi, bez obzira na pol, godište i druge razlike među polaznicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024