KAKO JE PANDEMIJA UTICALA NA DEVOJKE OD 14 DO 19 GODINA U SRBIJI? Istraživanje pokazalo zabrinjavajuće podatke

S. BABOVIĆ

04. 10. 2020. u 14:03

NEGATIVNI i neprijatni komentari na društvenim mrežama,vređanje, podsmevanje, pretnje, proganjanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje neki su od oblika doživljenog nasilja na internetu kod vrlo mladih devojaka od 14 do 19 godina, pokazuju rezultati online-istraživanja Centra za edukaciju i savetovanje “Katalista” i Alternativnog centra za devojke Kruševac.

КАКО ЈЕ ПАНДЕМИЈА УТИЦАЛА НА ДЕВОЈКЕ ОД 14 ДО 19 ГОДИНА У СРБИЈИ? Истраживање показало забрињавајуће податке

Foto: S.B.

Došlo se i do podataka da 38 posto devojaka prepoznaje da je u nekom trentku u životu doživelo nasilje na internetu.

- Oko 14 posto devojaka je izjavilo da su doživele da od njih neko traži da pošalju svoje intimne fotografije ili snimke, a 13 da su primile neželjene i uvredljive fotografije ili poruke sa seksualnom sadržinom-napominju autorke istraživanja.- Čak 7.8 posto devojaka je doživelo da neko bez njihove saglasnosti preko interneta podeli foto ili video sadržaje koji se odnose na njih.

Podaci različitih istraživanja pokazuju da su devojke i žene disproporcionalno pogođene digitalnim nasiljem i da zbog toga trpe ozbiljne posledice. Digitalnim nasiljem su posebno pogođene određene grupe devojaka i žena, poput braniteljki ljudskih prava, žena u politici, novinarki, blogerki, žene koje pripadaju etničkim manjinama, pripadnice LGBT populacije, kao i žene sa invaliditetom. U Evropi je rizik za digitalno nasilje najveći za žene između 18 i 29 godina.

-Devojčice, devojke i žene tokom pandemije sve više koriste internet-napominju autorke.-Karantin i meresamoizolacije su povećale korišćenje interneta između 50 i 70 posto za školske, poslovne i društvene aktivnosti. Tokom ovog perioda osobe koje imaju ograničene digitalne veštine su bile u većem riziku od digitalnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)