POD NADZOROM 23.000 POVRATNIKA SA PUTOVANJA: Sa mora stiglo 36 sumnjivih

B. R.

24. 09. 2020. u 18:57

TREĆI dan uzastopno raste broj inficiranih virusom korona - sa 30 zaraženih u ponedeljak juče smo "izbili" na 81, a od posledica kovida preminula je još jedna osoba.

ПОД НАДЗОРОМ 23.000 ПОВРАТНИКА СА ПУТОВАЊА: Са мора стигло 36 сумњивих

Foto Tanjug

Na koronu su testirani uzorci 7.466 osoba, pa je tzv. Konov koeficijent zaražavanja opet iznad jedan odsto. Od 315 pacijenata koji se u bolnicama leče od kovida, 22 su na respiratorima. Pod zdravstvenim nadzorom je 23.000 ljudi, koji su se vratili u zemlju posle petka u 18 sati.

- Polovina ih je stigla iz Crne Gore - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - U danu povratka 36 osoba je već imalo simptome virusa korona. Da nismo odradili nadzor i da su prošli neopaženo od 36, za nekoliko dana bilo bi 360, a onda za još nekoliko dana mnogo veći broj.

DALEKO OD ZATVARANjA ŠKOLA

- OD početka školske godine imamo oko 60 zaraženih učenika. Pre dva dana je ozdravio i poslednji student koji je imao kovid. To su dobri podaci - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je trenutna situacija veoma daleko od zatvaranja škola ali i dodao da to treba shvatiti uslovno. - Da bi se tako nešto desilo, Krizni štab treba da kaže da raste broj inficiranih učenika, da je epidemiološka situacija u određenim regionima dramatična, a tada bi se određena regija izolovala i prešla na onlajn nastavu. Lj. B.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 36 sumnjivih na kovid poslato u kovid-ambulante.

- Već u prvim satima nakon zvaničnog početka rada sistema za zdravstveni nadzor imali smo oko 10 prijava u minutu. Građani koji su prošli proceduru naveli su da je jednostavna, a pruža sve informacije koje su od značaja. Više od dve trećine građana koji su se prijavili na nadzor vratilo se iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Turske.

Ministar Lončar apelovao je na sve građane da se ne opuštaju, da i dalje poštuju mere - maske, distancu i higijenu ruku:

- Zaboravite na slavlja i proslave, nije momenat za to. Vodite računa u prevozu - rekao je Lončar i dodao da je epidemiološka situacija u Srbiji jedna od najboljih u regionu i da se takav trend može očuvati samo striktnim poštovanjem protivepidemijskih mera.

- Među inficiranima je 67 zdravstvenih radnika, od kojih je dvoje na bolničkom lečenju - navodi ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024