U PARLAMENTU TITOV ŠIFRANT I PRVAK EVROPE: Zanimljiv tim od dvadesetak veterana braniće boje penzionera u Skupštini Srbije

S. Rovčanin Tomković

13. 08. 2020. u 10:33

U SKUPŠTINSKIM klupama, novog 12. saziva parlamenta, sedeće i dvadesetak penzionera. Kao i u prethodnim timovima zakonodavnog doma, čuće se i glas najstarijih, a ekipa veterana ovoga puta je šarolika.

У ПАРЛАМЕНТУ ТИТОВ ШИФРАНТ И ПРВАК ЕВРОПЕ: Занимљив тим од двадесетак ветерана браниће боје пензионера у Скупштини Србије

Poslanici u Skupštini / Foto Z. Jovanović

Ako je suditi po njihovim karijerama, za govornicom, ali i u kabinetima ili parlamentarnom bifeu i restoranu, teme će biti gluma, fudbal, obrazovanje, suđenja, druženje sa Titom na brodu "Galeb", stradanje našeg naroda za vreme NDH, život u nekoliko naših zemalja, od SFRJ pa naovamo.

Ljupko Petrović

Među onima koji "brane" boje penzionera su Josip Broz iz Socijalističke partije Srbije, inače Titov unuk, Smilja Tišma iz iste stranke, koja je kao dete preživela strahote Jasenovca i drugih logora NDH, zatim profesori Ljubiša Stojmirović i Marko Atlagić iz redova naprednjaka, privrednik Dragomir Karić (Pokret snaga Srbije), advokat Toma Fila (SPS)...

U timu socijalista je i čuveni trener Ljupko Petrović koji je Crvenu zvezdu doveo na vrh evropskog fudbala, ali i Jelica Sretenović, u narodu najprepoznatljivija kao Koka iz kultne serije "Bolji život", kao i Milutin Mrkonjić.

U PUPS-u su Milan Krkobabić, Borisav Kovačević, Jelisaveta Veljković, Đuro Perić, a u SPAS general Svetozar Andrić.

Najstarija među veteranima je Tišma (91), koja je zbog toga i vodila prvu konstitutivnu sednicu.

Smilja Tišma

- Uvek sam bila uz svoj narod, pa ću i sada. Želim da se stradanje našeg naroda ne zaboravi i da, po ko zna koji put kažem, šta sam sa svojim sestrama i bratom, kao dete prošla u logorima NDH. Teško mi je da pričam o tome, ali moram kako bi bilo zapisano - rekla nam je Tišma.

Tek neki mesec od nje je mlađi Đuro Perić, koji je u penziju otišao još 1990. godine.

- Odavno sam aktivan u borbi za prava penzionera. Bio sam poslanik od 2008. do 2012. pa se sada vraćam opet u klupe. Cilj nam je da se izborimo da penzije prate plate, da budu 50 odsto nivoa prosečne plate i da se zakonski utvrdi da ne smeju ići niže - priča nam Perić koji je pre skoro 70 godina uspeo da dešifruje poruku da će ustaška emigracija minirati brane na Dravi.

Đuro Perić

A, sa njim će mlađi poslanici moći da pričaju i o čuvenom Titovom brodu "Galeb" gde je, kao kriptolog tumačio šifrovane poruke, na putovanju mira iz Splita ka Africi, još 1961. godine.

- Šef mi je bio predratni profesor matematike i fizike Gabrijel Perpar. On je idejni tvorac našeg prvog kompjutera, zvanog CER 10. Tita smo često viđali. Sećam se da je satima umeo da šeta palubom. Nekad sam, nekada sa Jovankom. A najviše vremena provodio je sedeći za stolom, na kojem su stolnjak držale štipaljke, da ga ne odnese vetar. Pisao je bez prestanka - priča Perić, koji je za sve što je uradio od "oca svih nacija" dobio sat "šafhauzen" sa posvetom - Tito.

Naprednjak Ljubiša Stojmirović nastaviće i u ovom mandatu da se bavi pitanjima obrazovanja.

Ljubiša Stojmirović

- Poslanik sam od 2012. a pre tri godine sam otišao u penziju. Zalažem se za to da stari studenti mogu da studiraju koliko hoće, jer to nikoga ne košta i obrazovanje mora da bude svima dostupno. Pa, koliko ima primera da su ljudi doktorirali u osamdesetoj godini - priča nam Stojmirović.

Kako kaže, mladi poslanici se sada interesuju za proceduralna pitanja, kako da se prijavljuju za odbore, šta treba da rade oko tih administrativnih poslova za početak. Spremni su da poslušaju savet, a stariji kolega im uvek kaže da svako treba da govorio o onome što najbolje zna, jer ne treba svi da budu "doktori opšte prakse".

Inače, broj penzionera u parlamentu nije konačan, jer će neki verovatno ovaj status steći tokom mandata. Tačan broj veterana znaće se kada se formira Vlada i deo sadašnjih poslanika ode u Nemanjinu 11. Na njihova mesta doći će sledeći sa liste, među kojima takođe ima najstarijih sugrađana.

Jelica Sretenović

PRIMANjA

POSLANICI starosni penzioneri imaju pravo da se opredele da li žele da budu na stalnom radu u parlamentu. U tom slučaju primaju i platu (osnovna zarada oko 80.000 dinara i paušal oko 30.000 dinara) i penziju. Ukoliko dobijaju samo penziju, imaju mogućnost i na razliku između punog iznosa plate parlamentarca i penzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio