DESETKAMA DO ZVANJA LEKARA: Vukan iz Kosovske Mitrovice završio medicinu sa najvišom ocenom dva meseca pre roka

Dragana ZEČEVIĆ

12. 07. 2020. u 07:00

JOŠ od osnovne i kroz srednju školu najviše sam voleo prirodne nauke, biologiju i matematiku. Shvatio sam da je medicina idealna kombinacija te dve nauke, biologije i logičkog razmišljanja

ДЕСЕТКАМА ДО ЗВАЊА ЛЕКАРА: Вукан из Косовске Митровице завршио медицину са највишом оценом два месеца пре рока

Privatna arhiva

I to što sam u porodici bio okružen lekarima je svakako uticalo na moj izbor, ali me, pre svega, privukla humanost ovog poziva i želja da pomognem u očuvanju zdravlja našeg naroda i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije.

Ovim rečima Vukan Ivanović (24), iz Kosovske Mitrovice, opisuje razloge zbog kojih se odlučio za studije medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na kojem je proteklog meseca diplomirao sa desetkom - što mu je bio i prosek ocena.

I dok na logično pitanje zašto je studije upisao u Beogradu a ne u rodnom gradu, odgovara da je presudila želja da se osamostali, objašnjava da je od početka shvatio ozbiljnost i zahtevnost studija kojima se posvetio.

Privatna arhiva

Vukan sa sestrom Danicom i roditeljima

- Pored koncepta rada na fakultetu, posebno su mi se dopale vežbe i to je još više budilo želju u meni da dam maksimum - priča skromno Vukan, koji je studirao od oktobra 2014. do juna 2020. i diplomirao dva meseca pre predviđenih šest godina studija.

ODGOVORNOST I POMOĆ

NA pitanje kako se tokom studija osećao budući da je sin poznatih lekara iz Kosovske Mitrovice, dr Milana i Jovanke Ivanović, Vukan odgovara da je u tom smislu osećao dodatni pritisak, ali da je istovremeno osećao olakšanje jer je imao kome da se obrati za pomoć i pojašnjenje pogotovo iz oblasti u kojima rade članovi njegove uže porodice, dermatologije, anesteziologije, pulmologije, neurologije, epidemiologije...

Vukan posebno ističe i dva naučnoistraživačka rada koja je tokom studija objavio u stranim časopisima, čime se, kako kaže, malo ko od studenata može pohvaliti.

Kao što se posvetio fakultetu, smatra da će daleko više morati da se posveti budućim obavezama lekara i kaže da su mu zbog dosadašnjeg uspeha pomešana osećanja.

- S jedne strane sam srećan i ponosan, laknulo mi je što je gotovo, a s druge strane, shvatam da je to kraj početka i da će izazovi biti sve teži i veći - dodaje naš sagovornik.

Već u oktobru planira da upiše doktorske studije, dok ga od septembra očekuje staž na Klinici za neurologiju, gde sa svojim mentorom sarađuje na projektu za ispitivanje bolesti nerava i mišića. Ispitivanje će, kako pojašnjava, trajati ograničeno.

Sledećeg juna, zahvaljujući meri Vlade Srbije o zapošljavanju sto najboljih diplomaca na svim medicinskim fakultetima u zemlji, očekuje da dobije posao i željenu specijalizaciju.

- Mislim da je taj program zapošljavanja izuzetno dobar za opstanak naših kadrova u zemlji - podvlači dr Vukan Ivanović, koji će se najverovatnije posvetiti neurologiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili