Nebeski SPEKTAKL za POČETAK LETA: Vatreni prsten umesto Sunca za početak leta (VIDEO)

Novosti online

20. 06. 2020. u 14:11

Letnja dugodnevnica stiže, a sa njom i redak nebeski fenomen — prvo pomračenje Sunca ove decenije trebalo bi da formira „vatreni prsten“ na nebu

Небески СПЕКТАКЛ за ПОЧЕТАК ЛЕТА: Ватрени прстен уместо Сунца за почетак лета (ВИДЕО)

Foto: Depozit

Letnja dugodnevnica stiže, a sa njom i redak nebeski fenomen — prvo pomračenje Sunca ove decenije trebalo bi da formira „vatreni prsten“ na nebu, taman da na spektakularan način započnemo novo godišnje doba.

U određenim delovima istočne hemisfere ljudi će moći da između 20. i 21. juna posmatraju pomračenje Sunca, a stanovnici u drugim delovima sveta moći će da prate spektakl onlajn.

Pomračenje Sunca se dešava kada Mesec tokom svoje rotacije stane između Zemlje i naše zvezde. Najčešće je to delimično pomračenje, a retko se dešava i da dođe do potpunog pomračenja.

Ovoga puta, Mesec će blokirati 99,4 odsto Sunčeve površine, pa će se na nebu formirati tanki vatreni prsten, prenosi RTS.

Kako navodi Nasa, nebeski spektakl biće vidljiv, ukoliko vremenske prilike dozvole, u jutarnjim časovima iz Afrike, dok će kako dan bude tekao moći da ga vide stanovnici u delovima Azije, a tokom sumraka biće vidljiv preko Tihog okeana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije