SRBIJA NA UDARU JAKOG UV ZRAČENJA: Upozorenje na visok indeks širom zemlje, u ovim gradovima biće najkritičnije (FOTO)

Novosti online

03. 06. 2023. u 09:04

KAKO RHMZ upozorava danas se lokalno očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 40 mm kiše za kratko vreme, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i više) i lokalnom pojavom grada očekuju uglavnom južno od Save i Dunava, a sutra samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije. Ali za vikend nas očekuje visok UV indeks.

СРБИЈА НА УДАРУ ЈАКОГ УВ ЗРАЧЕЊА: Упозорење на висок индекс широм земље, у овим градовима биће најкритичније (ФОТО)

Foto: Republički hidrometeorološki zavod

Hidrološko upozorenje

Prema navodima RHMZ, na Savi kod Šapca i na Dunavu u Smederevu vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

-Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 3. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja. Na Mlavi i Peku narednih 48 časova vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima - najavljuje RHMZ.

Vreme u Beogradu

U Beogradu će biti promenljivo i nestabilno uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. U pojedinim delovima grada pljusak i grmljavina. Vetar slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura oko 16 stepeni, a najviša oko 24 stepena.

Foto: Republički hidrometeorološki zavod

 

Visok indeks UV zračenja

U Srbiji će za vikend biti visok i vrlo visok stepen UV zračenja, navodi se na sajtu RHMZ.

UV indeks će danas biti najviši na Paliću, Somboru, Kikindi, gde će biti 8, a malo slabiji (7) u Novom Sadu i Zrenjaninu, dok će u Vranju, Sremskoj Mitrovici i Vršcu biti 6. U ostatku Srbije on će biti umeren, od 3 do 5

U nedelju, osim u Negotinu, Dimitrovgradu, Leskovcu, u svim ostalim delovima Srbije UV indeks je označen crvenom bojom. Tako će biti vrlo visok u Kikindi (8), Vršcu, Loznici, Somboru, na Paliću, u Beogradu, Požegi.

Visok UV indeks biće u Novom Sadu, Zrenjaninu, Valjevu, Sjenici, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Vranju, Prištini, na Kopaoniku, na Zlatiboru...

Mere zaštite

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru, piše Telegraf.

Prognoza za sedam dana

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će se zadržati promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

Od nedelje do srede, u košavskom području duvaće umeren, a na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura u većini mesta od 23 do 27 stepeni, samo će u nedelju 4. juna u Negotinskoj Krajini biti malo svežije.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni