ŠTA SVE SNIMAJU SAOBRAĆAJNE KAMERE? Naročito obratite pažnju na ovu stvar, kazne su paprene

Novosti online

02. 06. 2023. u 18:52

PORED toga što saobraćajne kamere snimaju da li beogradski vozači koriste sigurnosni pojas i mobilni telefon u toku vožnje, kao i da li su prekoračili dozvoljenu brzinu ili ne, takođe, od 10. februara se snima i prolazak na crveno svetlo.

ШТА СВЕ СНИМАЈУ САОБРАЋАЈНЕ КАМЕРЕ? Нарочито обратите пажњу на ову ствар, казне су папрене

Foto: N.Fifić

Kamere, koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektuju vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beleže video-snimak učinjenog prekršaja. Nakon sačinjenog video-materijala, vozaču na kućnu adresu stiže poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo tu vrstu prekršaja. Takođe, ukoliko vozilom u tom trenutku nije upravljao vlasnik, on je dužan da dostavi overenu pisanu izjavu na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme napravljenog prekršaja.

Kako kamere hvataju neregistovana vozila?

Kamere koje su instalirane po nalogu MUP-a i lokalnih samouprava, radi unapređenja sistema videonadzora i bezbednosti građana, opremljene su i softverom za prepoznavanje registarskih oznaka na vozilima.

Kada neko vozilo prođe pored kamere, ona skenira i pročita broj, a poseban softver ga uporedi sa takozvanom "crnom listom" na kojoj se nalazi spisak svih vozila kojima su istekle registracione nalepnice, izvađen iz policijske baze podataka. Kad dođe do ukrštanja, odnosno poklapanja registarskih oznaka, takvo vozilo se automatski izdvaja. Tada operater još jednom proverava podatke i štampa poziv sa fotografijom, na kojoj se vidi da neregistrovano vozilo učestvuje u saobraćaju. Zajedno sa time, vlasniku snimljenog vozila se šalje i prekršajni nalog kojim mu se daje mogućnost da u roku od 8 dana plati samo polovinu predviđenog iznosa kazne. Na taj način, praktično bez ikakvog angažovanja pripadnika Saobaćajne policije na ulicama, lako mogu da se otkriju svi oni koji voze neregistrovana vozila ako makar jednom prođu nekom raskrsnicom pokrivenom kamerama.

Kakve su kazne?

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara, navodilo se u ranijem saopštenju MUP-a. Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

- Vlasnici ili korisnici vozila trebalo bi da se jave, jer u suprutnom čine čine prekršaj iz člana 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima za koje je pripisana veća novčana kazna - rekao je Radivojević. Dodao je da je situacija ista i za sve druge prekršaje, pa je zbog toga, kaže, poštovanje ovog zakona važno zbog bezbednosti vozača i suvozača, ali i ostalih učensika u saobraćaju.

BONUS VIDEO: PAMET U GLAVU - NE PIJAN ZA VOLAN: Nesvakidašnja simulacija saobraćajne nesreće izvedena u Subotici

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima