KAKVO NAS VREME ČEKA U JUNU: Meteorolog otkriva kada će prestati pljuskovi i kada će se vremenske prilike stabilizovati

Novosti online

27. 05. 2023. u 16:33

PREMA najnovijoj prognozi meteorologa Ivana Ristića, padavine će prestati prvog dana juna.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА У ЈУНУ: Метеоролог открива када ће престати пљускови и када ће се временске прилике стабилизовати

Foto: Profimedia/Ilustracija

 - U Srbiji narednih dana sve manje sunca, a sve više oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima, lokalno grmljavinom i gradom. Vetar slab i umeren promenljivog smera. Jutarnje temperature od 11 do 15 stepeni a najviše dnevne u manjem padu kretaće se od 21 do 26 stepeni. Prestanak padavina u četvrtak, 1. juna popodne najpre na severu zemlje. U petak i subotu, 2. i 3. juna kraća stabilizacija vremena, toplije, više sunca, samo ponegde kratkotrajni pljuskovi kiše. Nova promena vremena praćena kišom stiže već u nedelju, 4. juna - predviđa Ristić.

Prema prognozi RHMZ-a, u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Zapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.7 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 5 mm više u odnosu na višegodišnji prosek, dok će u Vojvodini, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će biti za 5 mm do 10 mm više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

U prvim danima juna nas očekuje skoro 30 stepeni, temperatura će se kretati u proseku oko 28 stepeni. Od tog datuma se očekuje postepeni rast temperature sa lepim danima. U drugoj nedelji juna moguća je kiša samo jedan dan, a onda nas do kraja meseca očekuju pravi sunčani, letnji dani.

Prvog dana leta, 21. juna, očekuje se 29 stepeni, a do kraja meseca će živa u termometru preći podeljak sa 30 stepeni. Ne bi trebalo da bude kiše, a temperatura neće padati ispod 28 stepeni.

(Informer)

BONUS VIDEO:

DRAMATIČAN SNIMAK SPASAVANjA ŽENE NA DIVČIBARAMA: Izvlačili je 7 sati nakon što je pala u kanjon

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)