MINISTARSTVO ZDRAVLJA O RADU DR RANKE RADULOVIĆ: Evo koje mere su preduzete nakon ispovesti oca nastradale devojčice

Novosti online

22. 05. 2023. u 16:28

MINISTARSTVO zdravlja Republike Srbije oglasilo se povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja 2023. u OŠ „Vladislav Ribnikar“, na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, i naložilo je vanredni inspekcijski nadzor.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА О РАДУ ДР РАНКЕ РАДУЛОВИЋ: Ево које мере су предузете након исповести оца настрадале девојчице

Foto: Jutjub/Televizija Hram

Takođe, u izveštaju ministarstva piše da će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose.

- Podsećamo javnost da je Ministarstvo zdravlja već  4. maja 2023, neposredno nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar", u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim. Prvom sastanaku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje - piše u saopštenju.

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8č do 12č i od 12č do 16č.

- Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima. Sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima, otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore  i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno - navodi se u saopštnju.

Ove aktivnosti i dalju koordinaciju je od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (93)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)