ZAVRŠENO ZASEDANJE SABORA SPC: Apel međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine Srba na KiM

Novosti online

20. 05. 2023. u 16:06

SA današnjeg završenog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve upućen je apel međunarodnim instancama da zaštite svetinje, narod i imovinu pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji.

ЗАВРШЕНО ЗАСЕДАЊЕ САБОРА СПЦ: Апел међународним инстанцама за заштиту светиња, народа и имовине Срба на КиМ

Foto: SPC

- Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju - ističe se u saopštenju Sabora.

Kako je prenela Informativna služba SPC, tokom ovogodišnjeg zasedanja Sabora, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja, detaljno je saslušan izveštaj o stanju Crkve na Kosovu i Metohiji.

Na skupu je ponovo istaknuto da je Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije, a da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji - "o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo".

- Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne - piše u saopštenju.

Kako se navodi, Sabor je učinio dve posete tokom svog zasedanja - predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i princu Aleksandru Karađorđeviću, na njihov poziv i saborski oci su sa dužnom pažnjom saslušali izlaganja svojih domaćina o nekoliko pitanja važnih za naš narod, a posebno o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga o Kosovu i Metohiji.

- U razgovoru sa predsednikom naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva - ističe se u saopštenju.

Deo svoje pažnje Sabor je poklonio i pitanju, kako je navedeno, poljuljanih međureligijskih odnosa unutar bosanskohercegovačkog društva, sve učestalijim izjavama verske i nacionalne mržnje, iznošenim kako od verskih predstavnika, tako i od pojedinaca predstavnika javnog i političkog života, a u tom kontekstu i o radu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora posebna pažnja je posvećena temi konačnog rešavanja kanonskog statusa arhijereja Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije u svetlu prošlogodišnje odluke Sabora o vraćanju u kanonski status i uspostavljanju liturgijskog jedinstva – i posledičnoj odluci o dodeli Tomosa o autokefaliji – Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji.

- U tom cilju Sabor je doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji ove autonomne Crkve od strane Srpske Pravoslavne Crkve i njenom integrisanju u Sinod Makedonske Pravoslavne Crkve u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinodâ sve tri crkvene strukture - dodaje se u saopštenju.

Na saborskim sednicama su razmatrane i posledice nekanonskog delovanja Rumunske Pravoslavne Crkve na kanonskim teritorijama eparhija timočke i braničevske, ali i stanje naše Crkve u okruženju i svetu.

Sabor je, takođe, posvetio pažnju i duhovnim i geopolitičkim posledicama ratnog sukoba u Ukrajini.

- Posebno je razmatrana tema stradanja Ukrajinske Pravoslavne Crkve od strane aktuelnih vlasti u Kijevu, oduzimanje njene imovine, hramova i manastira, raseljavanje monaha, progon pojedinih arhijereja i lišavanje njenih pripadnika osnovnih ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama. Ovim povodom Sabor ponovo podiže svoj glas u zaštitu obespravljene i progonjene jednoverne braće apelujući na relevantne međunarodne institucije da spreče ovu nepravdu - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: POZVALI IH NA BLOKADU, PA OTIŠLI: Opozicioni političari iskoristili građane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)