DŽIHAD KAO VERSKA OBAVEZA: Politikolog Milan Vukelić o učešću žena sa Zapadnog Balkana u terorizmu (VIDEO)

J. S.

16. 05. 2023. u 20:46

STRUČNjAK za religijski fundamentalizam i ekstremizam Milan Vukelić govorio je o ulozi žena u Islamskoj državi i načinima njihove regrutacije. On navodi da je tema neophodna kada je reč o ženama u islamskim terorističkim organizacijama i na konkretnim primerima ilustruje status žene u islamu, citirajući Kuran koji dokazuje da muslimanke nisu u potpunosti bez prava.

ЏИХАД КАО ВЕРСКА ОБАВЕЗА: Политиколог Милан Вукелић о учешћу жена са Западног Балкана у  тероризму (ВИДЕО)

KCNS

Žena u islamu nije jednaka muškarcu – jednakost postoji samo u tome što oba pola pred Alahom moraju biti ponizna. Njihovi zadaci na zemlji su različiti, a jedan od razloga zašto žene pristupaju Islamskoj državi jeste težnja da pokažu kako su jednake muškarcima.

Vukelić je govorio o fenomenu džihada kao verskoj obavezi podjednako važnoj za oba pola i naveo kako jedan od ključnih problema sa kojim se države moraju suočiti u cilju suzbijanja terorizma jeste proces radikalizacije, tokom kog „osoba menja ponašanje i počinje da podržava terorizam ili druge forme ekstremizma koje vode ka terorizmu". Tri najzastupljenije metode radikalizacije kod žena sa Zapadnog Balkana jesu putem interneta, džamija i verskih škola i posredstvom ličnih odnosa.

Internet je vrlo moćno i široko rasprostranjeno sredstvo za širenje terorističke propagande, povezivanje sa istomišljenicima i davanje instrukcija pojedincima koji žele da pristupe terorističkim organizacijama, a društvene mreže su ključna platforma za radikalizaciju i regrutaciju potencijalnih terorista. Kada je reč o broju džihadista iz Zapadne Evrope koji su pristupili Islamskoj državi, veruje se da ih je oko 5000, a gotovo petinu čine žene.

Vukelić upozorava da na teritoriji Zapadnog Balkana postoje džamije u kojima se vernici regrutuju za oružani džihad i da su takvi slučajevi zabeleženi u brojnim gradovima na teritoriji KiM. Posebnu pažnju treba posvetiti ženama sa ovog prostora, kako zbog brojnosti tako i zbog stepena radikalizma koji su pokazale, poput Ćamile Tahiri koja je čak postala starešina kampa za obuku džihadistkinja.

Kako bi se suočile sa odlaskom građana na strana ratišta ali i njihovim povratkom, države moraju sprovoditi prevenciju i deradikalizaciju. Njihov povratak iz Sirije i Iraka u matične države Zapadnog Balkana predstavlja možda ključan faktor deradikalizacije, te je potrebno uključiti ih u proces rehabilitacije i reintegracije u samo društvo.

Predavanje politikologa Milana Vukelića  „Žene i terorizam: džihadistkinje sa Zapadnog Balkana u redovima Islamske države"  može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri