SOMBORSKA „NORMA“ IŠKOLOVALA PRVE UČITELJE: Obeleženo 245 godina prosvetiteljskog obrazovanja u Srbiji

J. SIMIĆ

10. 05. 2023. u 21:15

PRVA ustanova za obrazovanje učitelja na srpskom jeziku u Habzburškoj monarhiji „Norma" osnovana je 1. maja 1778. godine u Somboru zaslugom srpskog prosvetitelja Avrama Mrazovića (1756-1826) a tim povodom na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u naučno-istraživačkoj instituciji koja čuva najdužu tradiciju obrazovanja učitelja kod Srba, održana je danas svečana akademija u prisustvu pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

СОМБОРСКА „НОРМА“ ИШКОЛОВАЛА ПРВЕ УЧИТЕЉЕ: Oбележено 245 година просветитељског образовања у Србији

Pokrajinska vlada

- U ovom danu pomešanih osećanja važno je da smo zajedno, jer ćutanjem nećemo sačuvati pelcer života, a to je reč, reč o našoj postojanosti i večnoj ljubavi prema čoveku. Čestitam vam 245 godina trajanja“Norme“, učiteljske škole, preteče ovog fakulteta. To je predvorje velikog jubileja i verujem da ćemo svi zajedno glasnošću doprineti tome da ovo bude nešto što će biti važno čitavoj Srbiji i regionu, kada budemo obeležavali 250 godina Pedagoškog fakulteta u Somboru - istakao je Milošević.

Po njegovim rečima, evolutivni put koji je prošla ova institucija, misija je izgradnje vertikale srpskog društva. Učitelji su nam danas više nego ikada potrebni. Briga o čoveku, ljubav i čovekoljublje deo su našeg odnosa prema tradiciji, porodici, moralu, religiji i modernoj pedagogogiji. Konstatovao je prof Milošević i da smo nažalost, postali društvo pomalo drskih i „snalažljivih“, kao da smo zaboravili da sve što nam je dozvoljeno nije i od koristi. Da li je važno posedovati sve što vidimo, od ljudi do ostalog živog i neživog sveta, ili živeti i usrećiti druge dok žive ?

 - Verujem da su vaša znanja, umešnost, emocionalnost, vaš ukupni aktivni misaono-osećajni odnos prema teorijskim i prakseološkim pitanjima, takvi da ćete uspešno nositi teret odgovornosti u kreiranju budućih učitelja u izazovu vremena u kom živimo. Verujem da ćete znati da date odgovore koji su pred nama. Nije najbolji trenutak, ali kad je teško, treba podići glavu i ići dalje – naglasio je Milošević i dodao da veliki gubici mogu samo da nas opomenu i podsete na našu odgovornost da moramo više brinuti jedni o drugima.

Svečanoj akademiji prisustvovale su i druge važne zvanice, među kojima i predstavnici lokalne samouprave predvođeni zamenicom gradonačelnika Sombora Ljiljanom Ticom.

Na dugoj tradiciji obrazovanja učitelja u Somboru utemeljeni su i počeci savremenog visokog školstva u Vojvodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna