DETE ĆE VRATITI MAJCI POD JEDNIM USLOVOM Advokat o slučaju koji je potresao Srbiju: Postoji mogućnost da je pasoš proglašen nevažećim

Tanjug

21. 04. 2023. u 15:01

ADVOKAT Ana Selak rekla je danas za Tanjug da bi dete, koje je otac bez dokumenata i ovlašćenja drugog roditelja odveo za Švajcarsku, po Haškoj konvenciji bilo vraćeno majci ukoliko u Srbiji bude doneta takva sudska odluka po kojoj će dete biti njoj povereno.

ДЕТЕ ЋЕ ВРАТИТИ МАЈЦИ ПОД ЈЕДНИМ УСЛОВОМ Адвокат о случају који је потресао Србију: Постоји могућност да је пасош проглашен неважећим

Foto: Fejsbuk

Selak ističe da je dobro što su i Srbija i Švajcarska potpisnice Haške konvencije, koja predviđa hitnost u postupanju, što je i najvažnije u ovakvim slučajevima.

"Po slovu zakona Haške konvencije, ta hitnost jeste vidljiva na terenu i ono što majke mogu da očekuju u ovakvim slučajevima jeste prvi kontakt sa decom, kontakt i viđanje zasigurno, a da li će doći do hitnog vraćanja zavisi od mnogih okolnosti," objasnila je ona. 

Napominje da ukoliko se u Švajcarskoj vodi postupak za poveravanje deteta i ukoliko je postupak tamo završen, onda bi u toj situaciji otac mogao da pokrene postupak priznanja sudske odluke iz Švajcarske, koja bi morala da se poštuje.

Kaže da je apsolutno isključena mogućnost da bilo ko pređe granicu legalno bez dokumenata, ali dodaje da, ono što jeste moguće je da je pasoš, za koji majka tvrdi da je kod nje, proglašen nevažećim ili nestalim.

Foto: Printskrin/Društvene mreže

U tom slučaju, navodi ona, moguće je da je otac u međuvremenu izvadio novi pasoš, za koji po zakonu o putnim ispravama jeste potrebna saglasnost oba roditelja.

Tatjana Macura iz Udruženja "Majke" izjavila je da se bez pasoša, dokumenata i ovlašćenja drugog roditelja, dovodi u pitanje da li je savesno rađen posao na graničnom prelazu.

Macura za Tanjug kaže da postoje neke okolnosti u kojima je moguće da oni pređu bez dokumenta, sa kojima majka možda nije bila upoznata, ali napominje da bi to značilo da je unapred postojao vispren plan od strane oca koji je ovo učinio uoči uskršnjih praznika, kada je povećana frekvencija na graničnim prelazima, sa predumišljajem organizacije dokumenata ranije.

Zakazao i Centar za socijalni rad

Macura smatra da bi centri za socijalni rad, koji su zakazali u ovom slučaju jer nisu doneli privremenu meru koja bi omogućila privremeno staranje nad detetom koje je mlađe od tri godine, trebalo da vode računa i o tom aspektu i da će Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde i MUP učiniti sve što je u njihovoj moći da se i otac i dete, koji su državljani Srbije, nađu na njenoj teritoriji kako bi državni organi Srbije razrešili situaciju.

"Mi samo možemo da se nadamo da će se u najboljem interesu deteta ova situacija rešiti. Iskreno se nadamo, makar prema onom što smo mogli da čujemo od majke, da će ona u pravom smislu te reči štititi najbolji interes deteta, jer sama informacija da je jedan od roditelja napustio državu sa detetom bez obaveštenja drugog roditelja, ne govori u prilog tome da je taj roditelj mislio o najboljem interesu deteta" navodi ona.

Napominje da bi institucije sistema u Srbiji, na prvom mestu Centar za socijalni rad, trebalo da budu efikasnije nego što jesu u okolnostima kada je reč o razvodu braka i dodeljivanju starateljstva, i da postupaju odgovornije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili