MESTO RAĐANJA SRPSKOG ORUŽJA ZA IZVOZ U SVET: Reporteri "Novosti" u fabrici gde se proizvode najjači aduti vojne industrije (VIDEO)

Rade Dragović

16. 04. 2023. u 07:00

GIGANTSKA presa snage 800 tona savija čeličnu tablu dugačku osam metara, dok svega nekoliko metara dalje laser za sečenje, najveći u državi, mikrometarski precizno reže pancirni čelik debljine bezmalo 20 milimetara. Ove dve mašine za obradu najsloženijih materijala u jednom "cugu" kroje bočne stranice budućeg oklopnog vozila. Presovanje i sečenje metala, ipak, samo su jedan korak u sklapanju oklopnjaka "lazar", koji će tek posle postavljanja na konstrukciju i ugradnje motora, menjača, uređaja i dodatnog oklopa biti kompletan i spreman za isporuku.

МЕСТО РАЂАЊА СРПСКОГ ОРУЖЈА ЗА ИЗВОЗ У СВЕТ: Репортери Новости у фабрици  где се производе најјачи адути војне индустрије (ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Put do kompletiranja borbenog vozila koje u sebi - bez složenih podsistema, poput motora ili transmisije - sadrži više od 10.000 delova, težak je, dug i pun prepreka. Ipak, njega svakodnevno prevaljuju inženjeri i tehničari fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, sa čijih linija izlaze najjači aduti srpske vojne industrije.

Kompleks od sedam hektara, tik uz auto-put, na kome je desetak najmodernijih proizvodnih hala zato se smatra mestom rađanja najsavremenije ratne tehnike koja se proizvodi u našoj zemlji. Sa njegovih traka izlaze čuvene samohodne haubice "nora", borbena vozila "lazar" i "miloš", višecevni lanseri raketa "tamnava", kao i gotovo svi domaći prototipski modeli: vozilo "lazanski", "alas", raketni sistem "Šumadija"...

Fabrika koja radi u sistemu kompanije "Jugoimport SDPR" otvorena je 2012. godine, a iz nje su do sada izašle stotine novih, remontovanih i modernizovanih haubica, topova i vozila, koja se danas koriste u Vojsci Srbije, ali i u brojnim stranim armijama. Reporteri "Novosti" dobili su ekskluzivnu priliku da obiđu pogone "Borbenih složenih sistema" i izbliza isprate sve faze rađanja oklopnjaka - od golih tabli čelika do efikasnih ratnih mašina po meri 21. veka.

Foto D. Milovanović

poduhvat Vozilo "Miloš" u fazi sklapanja

- "Nora" je svakako najsloženiji proizvod koji izlazi iz naše fabrike. U njemu je nekoliko podstistema i najveći izazov - naoružanje. Jer za proizvodnju cevi i "zadnjaka" zatvarača potrebna je specifična tehnologija koju poseduje svega nekoliko zemalja u svetu, među kojima je Srbija - dok pokazuje osam metara duge cevi na "klocnama" - kaže inženjer Dragan Stanić, pomoćnik direktora "Borbenih složenih sistema".

PRIORITET DRŽAVE I VOJSKE

ODBRAMBENA industrija među prioritetima je investicija i razvoja državnog i vojnog vrha poslednjih godina. Fabrika u Velikoj Plani dobar primer je održivog poslovanja.

- Opremanje naše vojske samo je deo složenog procesa investicija i proizvodnje u odbrambenoj industriji. Ova vrsta ulaganja je isplativa, jer se, kroz izvoz velika sredstva vraćaju u zemlju, što daje veći prostor za opremanje naše vojske. Praksa u svetu je pokazala da puko izdvajanje iz budžeta za oružane snage nije najbolje rešenje. Daleko bolje je kombinovanje proizvodnje i izvoza, što jača sveukupnu privredu i tako stvara uslove i za jače opremanje vojske - iscrtava filozofiju investicija u fabrike odbrambene industrije Lijaković.

Iskusan je konstruktor, a već godinama radi na razvoju i proizvodnji "nore", koju poznaje do "u šraf". Sa ponosom pokazuje moderan pogon za proizvodnju cevi, gde ulaze termički obrađeni otkovci, a izlaze spremne na ugardnju na topove i tenkove. Pod istim krovom je laboratorija za merenja i ispitivanja, kao i mašine za žljebljenje cevi svih kalibara - od 105 do 155 milimetara.

Foto D. Milovanović

tim Stanić, Oliverić, Lijaković i Milojević

- Imamo i opremu za autofretovanje - specifičan postupak obrade koji garantuje njen duži životni vek. Kupci, posebno iz inostranstva sve češće insistiraju na ovom tretmanu što dodatno podiže potencijal našeg naoružanja. Mali je broj zemalja i proizvođača artiljerijskih oruđa koji to uspešno rade - navodi Stanić.

USKORO I SERVISNI CENTAR

SLEDEĆI korak u razvoju "Borbenih složenih sistema" je, kako kaže direktor ove fabrike Ognjen Oliverić, otvaranje servisnog centra.

- Na javnom konkursu kupljeno je zemljište u Velikoj Plani, površine dva hektara. U toku je projektovanje objekta. Reč je o strateški važnom centru u kome će se održavati, servisirati i remontovati sva vozila i druga sredstva proizvedena u ovoj fabrici. Naš pogon u Kuršumliji ima još jednu dimenziju - to je prva fabrika otvorena u tom kraju posle više decenija. Tako doprinosimo i ravnomernom ekonomskom razvoju svih delova Srbije - kaže Oliverić.

Hale namenjene za montažu borbenih vozila čine najživlji deo ove fabrike. Desetine radnika - inženjera, bravara, mehaničara radi na sklapanju oklopnjaka. Među njima je i Predrag Milojević, pomoćnik direktora za razvoj i vođa konstruktorskog tima za već renomirana vozila "lazar", "miloš" i "lazanski".

Foto D. Milovanović

moćno Hala u kojoj se montira najsavremnija vojna tehnika

- Sva ova vozila nastala su kao rezultat pomnog praćenja savremenih kretanja u razvoju i proizvodnji točkaša. Uspeli smo da savladamo razvoj, uđemo u serijsku proizvodnju, a naši oklopnjaci jačaju Vojsku Srbiju, ali i armije stranih zemalja, na šta smo naročito ponosni - kaže Milojević.

On najavljuje i novu verziju domaćeg vozila pod radnim nazivom "miloš veliki". Ime koje su mu spontano nadenuli radnici zaista odgovara konceptu - prototip novog točkaša je oko 70 centimetara duži u odnosu na standardni model, nešto je širi, snažnije je konstrukcije, a biće i bolje oklopljen i naoružan.

"ALAS" PRED ULASKOM U VS

U "JUGOIMPORTU" posebno su ponosni na osvojeni razvoj raketnog sistema "Alas", koji je pred serijskom proizvodnjom i uvođenjem u naoružanje naše vojske. To je sofisticirani sistem kojim će Vojska Srbije napraviti ozbiljan iskorak u korišćenju tehnike po meri savremenog ratovanja. "Alas" je rezultat zajedničkog rada više domaćih preduzeća, a u Velikoj Plani se proizvodi lansirno vozilo.

- Ovaj sistem koristi vođenu raketu dometa 25 kilometara, sa TV ili IC glavom za samonavođenje. "Alas" je koncipiran na bazi optičkog vlakna i data linka, kao i radio-linka kao rezerve, između operatora i rakete u letu. Preko tog kabla se prenosi slika cilja, a do poslednjeg trenutka moguć je izbor cilja, korekcija ili promena. Može da gađa tenkove u fazi marša, ali i raketne i PVO sisteme, radare, artiljeriju - kaže Lijaković.

- "Lazar" je kroz nekoliko verzija potpuno zaokružen projekat. Trenutno najveći izazov je vozilo "lazanski", koje je zamišljeno kao platforma za neuporedivo jače naoružanje, kakav je top od 57, pa i 105 milimetara. Moći će da nosi oklop otporan na projektile kalibra 30 milimetara, a trenutno je u toku razvoj amfibijske verzije - kaže Milojević.

Ponosni su u "Borbenim složenim sistemima" i na pogone za proizvodnju topovskih zatvarača, koji se prave od specijalnih legura, čiji se sastav - ne otkriva. Takođe, postrojenje za mašinsku obradu metala verovatno je najmodernije u Srbiji, a iz njega silaze svi masivni delovi - konstrukcije, platforme, lafeti, kabine...

Fabrika u Velikoj Plani otvorena je 2012. godine, a prvi je kroz njena vrata prošao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji daje snažnu podršku Odbrambenoj industriji Srbije. Ipak, ideja o osnivanju ovakvog pogona datira mnogo ranije - još iz vremena raspada bivše Jugoslavije.

Pomoćnik direktora za komercijalne poslove "Jugoimporta" Aleksandar Lijaković podseća da se potreba za ovakvim industrijskim centrima javila još početkom devedesetih godina.

- Van Srbije su tada ostali ključni pogoni za proizvodnju složenih borbenih sredstava, vozila i artiljerije - ukazuje Lijaković. Otvaranjem ove fabrike "Jugoimport SDPR" je započeo misiju razvoja i proizvodnje složenih borbenih sredstava, a time je i praktično napravio zaokret i postao ne samo integrator domaće odbrambene industrije nego i proizvođač - objašnjava Lijaković.

Napori ne ostaju bez rezultata. Pomak u domenu jačanja Vojske Srbije je jasno vidljiv - prvi put posle mnogo decenija oružane snage opremaju se oklopnim vozilima iz domaće serijske proizvodnje. Artiljerijske jedinice, takođe, opremaju se modernim haubicama, koje po svojim osobinama ne zaostaju za oruđem vojno neuporedivo moćnijih država.

Zato samohodna haubica "nora B-52" ima posebno mesto u portfoliju "Jugoimporta". Njenim razvojem i serijskom proizvodnjom Srbija je ušla u uzak krug globalnih igrača u oblasti artiljerije i postala ozbiljan takmac velikim državama - Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Izraelu... Satisfakcija je stigla 2021. godine, kada su Amerikanci, u okviru izbora potencijalnog naoružanja za svoje oružane snage, iz celog sveta na testiranje izabrali svega četiri haubice, među kojima i našu "noru".

- Strateški je važan i razvoj domaćih artiljerijskih raketnih sistema, koji postepeno ulaze i u serijsku proizvodnju. Sistem "Tamnava" već se proizvodi za stranog kupca, a u planu je i uvođenje u našu vojsku. To je modularni sistem, sa raketama kalibra 122 i 262 milimetara. Posebno je zanimljiva raketa od 262 milimetara koja je još u razvoju, budući da je sistem sa tim kalibrom rakete, dometa 50 kilometara, dugo već u naoružanju naše vojske. Danas imamo modularni koncept koji može da ispaljuje i stare i nove rakete sa dometom od 70 kilometara. Sistem "Šumadija" daleko je ambiciozniji, jer je njegov domet 300 kilometara. To je vrlo složen sistem vođene rakete, pa i razvoj traje nešto duže - objašnjava Lijaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas