UKRAJINA SE OD 1991. PRIPREMALA ZA RAT: Publicista i novinar Milorad Vukašinović o aktuelnom ratnom sukobu (VIDEO)

J. S.

30. 03. 2023. u 06:45

U PRVOM segmentu dvodelne tribine „Ukrajinski graničnik (1991–2023)", novinar i publicista Milorad Vukašinović ukazao je na značaj sagledavanja aktuelnog sukoba u Ukrajini sa aspekta geopolitičkih uzroka i posledica kao i iz egzistencijalne i iz perspektive .

УКРАЈИНА СЕ ОД 1991. ПРИПРЕМАЛА ЗА РАТ: Публициста и новинар Милорад Вукашиновић о актуелном ратном сукобу (ВИДЕО)

KCNS

Vukašinović ističe kako ništa što se danas u Ukrajini dešava nije slučajno, te da je reč o temeljnom i dugo planiranom ratu koji se mora sagledati iz perspektive istorijskih okolnosti. Sedamdesetih godina prošlog veka oba suprotstavljena bloka – komunistički i kapitalistički – zapali su u krizu, a napor da se ona prevaziđe uslovio je strategiju detanta, odnosno, međusobnog popuštanja.

Idejni tvorac strategije Henri Kisindžer u Moskvi je potpisao više sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja. Kulminacija ovih događaja bila je potpisivanje Završnog akta u Helsinkiju (1975) kojim su oba bloka formalizovala svoje interesne sfere. U Evropi je prvi put posle Drugog svetskog rata iskrslo nemačko pitanje, kada je ova zemlja, kako Vukašinović navodi, prepoznala prostor za svoje aktivnije delovanje. Dok se Nemačka u koncepciji bipolarizma oslanjala na diplomatske sposobnosti, SAD je u Vatikanu našla strateškog saveznika – papa Jovan Pavle II i Regan su potpisali tajni sporazum kojim je srušena formula o „jaltskoj" i „potsdamskoj" Evropi.

Pripreme za rat u Ukrajini počele su još 1991. godine, kada je formirana ukrajinska vojska, koja je čak potpisala dokument u kom je navedena mogućnost rata protiv Rusije. Pet godina kasnije Bžežinski je istakao kako se na tlu Ukrajine rešava pitanje da li će Rusija više ikada biti imperija. Vukašinović ističe i kasnije navode slične prirode, kakvi su oni u Duginovoj knjizi „Osnovi geopolitike“ koja je posvećena izazovu suverene Ukrajine.

Prvim državnim udarom u Ukrajini 2004. promovisan je princip vladavine gomile, kada je počela i unutrašnja nacifikacija zemlje. Kriza je neprekidno proizvođena kako bi se Rusija destabilizovala.

 Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Ukrajinski graničnik (1991–2023)" može se  pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)