VOJNA ELITA NEPREKIDNO BDI NAD SRBIJOM: "Novosti" u poseti 72. brigadi za specijalne operacije VS, kojoj predstoji prijem novih vojnika

Rade Dragović

26. 03. 2023. u 21:15

SA tornja visokog više od deset metara vojnik se niz veračko uže naglavačke spušta ka zemlji. Pod punom je opremom - uniforma, čizme, balistički prsluk sa okvirima sa municijom, pojasevi za veranje...

ВОЈНА ЕЛИТА НЕПРЕКИДНО БДИ НАД СРБИЈОМ: Новости у посети 72. бригади за специјалне операције ВС, којој предстоји пријем нових војника

Foto Vojska Srbije

Na leđima, zakačena za "karabin" kuku automatska puška "hekler i koh", kalibra 9 milimetara, sklopljenog kundaka, sa nišanom, teža tek nešto više od dva kilograma. Tehnikom "pauk", uz lagani doskok, za tren oka je na zemlji, spreman za sledeći zadatak.

Ovo je samo jedan od segmenata redovne obuke i održavanja forme pripadnika 72. brigade za specijalna dejstva Vojske Srbije, koju smo posetili u njihovoj kući - kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu. U ovom jedinstvenom kompleksu, daleko od očiju javnosti, pripadnici ove jedinice se obučavaju za najsloženije zadatke, zbog kojih uživaju reputaciju srpske vojničke elite.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ova brigada, kao i vojne specijalne jedinice uopšte, doživljavaju istorijske trenutke - prvi put od osnivanja primiće vojnike direktno iz civilstva, uključujući čak i one koji do sada nisu odslužili vojni rok. Dosadašnja popuna odvijala se samo kroz interne konkurse, preko kojih su specijalci postajali već iskusni vojnici iz drugih jedinica.

Ambicije od konkursa i najavljenog pojačanja su velike. Očekuje se dolazak mladih, sposobnih ljudi, patriota, spremnih da svoje snage i sposobnosti oprobaju na pravom mestu.

I "KORNET" U NAORUŽANjU

SPECIJALNE jedinice, uključujući 72. brigadu, najbolje su opremljene u Vojsci Srbije. Država već godinama sve najbolje kupljeno od naoružanja i opreme šalje prvo u ove jedinice.

U 72. tako su stigla oklopna vozila "miloš", besposadne platforme "mali miloš", kao i široka lepeza streljačkog naoružanja - automati "hekler i koh", puške "štajer", mitraljezi "minimi", dalekometno oružje "baret"...
Veliki pomak poslednjih godina napravljen je u domenu kompleta letnjih i zimskih uniformi, od čak 26 delova, specijalno dizajniranih za specijalne jedinice, kao i u kvalitetu i broju elemenata seta zaštitne balističke opreme. Ova jedinica naoružana je i moćnim protivoklopnim raketama ruske proizvodnje "kornet".

Ovo ističe i komandant 72. brigade brigadni general Miroslav Talijan, uz poziv mladim ljudima da se prijave i obuku uniforme proslavljenih jedinica.

- Vojska Srbije je zahvaljujući razumevanju i podršci državnog vrha - velikim ulaganjima u naoružanje i vojnu opremu, kao i životni standard pripadnika oružanih snaga - neuporedivo jača nego što je do nedavno bila. Prijavom na konkurs mladi, energični ljudi, koji ne beže od izazova, imaju priliku da se unapređuju i napreduju, da ostvare dinamičnu karijeru i steknu konkretne benefite - navodi general Talijan, koji podseća da su specijalne snage uvek budne i spremne za odbranu otadžbine.

Put od "civilke" do vojnog specijalca nikada nije bio kraći, a momke i devojke koji savladaju sve prepreke i stanu u elitni stroj čeka izazovna plata, koja neće biti manja od 200.000 dinara. Ipak, kraći put ne znači i lakši, jer će kandidati morati da savladaju izuzetno zahtevnu obuku.

 - Ona podrazumeva osnovni period obučavanja i selekciju. Osnovni period obučavanja trajaće 23 dana, a koncipiran je tako da mora da zadovolji osnovnu vojničku obuku, jer se prvi put kandidati regrutuju iz civilstva. Moraju da savladaju osnovne taktike, tehnike i procedure i da nauče da rukuju i gađaju oružjem i da polože zakletvu - da daju zavet otadžbini. Kasnije se podvrgavaju selektivnoj obuci, koja se, kada je reč o specijalnim jedinicama, ne razlikuje od one koja se sprovodi u stranim armijama - navodi general Talijan.

KRST I SOKO NA BRAON BERETKI

PRIPADNICI 72. brigade za specijalne operacije vizuelno se razlikuju od ostalih jedinica Vojske Srbije po beretkama braon boje i amblemu jedinice. Njima dominira soko raširenih krila preko štita sa krstom. Pripadnici "sedamdesetdruge" rado ističu da su njihove beretke boje sasušene krvi, u znak počasti prema stradalim vojnicima u borbenim dejstvima. Dom brigade je u nekadašnjoj kasarni "Pet hiljada" u Pančevu, iako se često naglašava da je zona odgovornosti specijalaca - prostor cele Srbije.

Najteži ispit je selekcija - 72 dana dugih marševa, orijentacionog karaktera i pod opterećenjem, različiti zadaci uz minimum sna i sa puno naprezanja. Veliko finale je takozvana paklena nedelja, kada su postavljeni zahtevi na vrhuncu.

 - Specijalac nema doživotnu tapiju na to zvanje. Neprekidno mora da radi, obučava se i održava kondiciju. Zato obuka u 72. brigadi praktično traje neprekidno, a svaki njen pripadnik i kao građanin u privatnom životu dokazuje da je dostojan njenog imena - ističe Talijan.

Ova čuvena jedinica, uz 63. padobransku brigadu i Odred vojne policije "Kobre", smatra se istinskom elitom Vojske Srbije. U svom sastavu ima dva bataljona za specijalne operacije - "Grifone" i "Sokolove", koji su stub ove jedinice. Njeni pripadnici izvršavaju diverzantske i protivdiverzantske zadatke, a osposobljeni su za protivpobunjenička i protivteroristička dejstva, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u dubini neprijateljske teritorije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april